Par tūrisma nozari atbildīgo aģentūru pievienos Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai

(08.12.2015.)

No nākamā gada 1.februāra tūrisma attīstības valsts politiku īstenos Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). To paredz Tūrisma likuma grozījumi, kurus otrdien, 8.decembrī, otrajā galīgajā lasījumā kā setidzamus atbalstīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti.

Grozījumi paredz Tūrisma attīstības valsts aģentūru (TAVA) pievienot LIAA, lai uzlabotu tūrisma nozares pārvaldību, norādījuši likumprojekta autori no Ekonomikas ministrijas. LIAA šim mērķim tiks izveidots Tūrisma departaments. 

Likumprojekta autori kā galvenos pievienošanas ieguvumus min LIAA pārstāvniecību izmantošanu ārzemēs, tādējādi ceļot nozares statusu ārvalstīs, nozīmīgumu valstu sadarbībā un biznesa attiecību veidošanā, kā arī sinerģiju ar citām tautsaimniecības nozarēm.

Pašlaik tūrisma aģentūrā strādā 16 darbinieki. Tā Latvijā un ārvalstīs nodarbojas ar tūrisma veicināšanu, veido un uztur Latvijas tūrisma informācijas sistēmas, piedalās starpvalstu sadarbības nolīgumu īstenošanā tūrisma jomā, veic vietējā un starptautiskā tūrisma tirgus izpēti, valsts tūrisma un ar to saistīto pakalpojumu sniedzēju, kā arī komersantu atbilstības novērtēšanu. 

Patlaban aģentūrai jākonkurē ar citu valstu tūrisma attīstības aģentūrām, kurās ir daudz lielāks darbinieku skaits, piemēram, Igaunijā – 34, Lietuvā – 27 darbinieki, teikts likumprojekta anotācijā. Tāpat aģentūrai nav darbinieku, kas aktīvi strādātu ar Latvijas reģionu tūrisma piedāvājumu, un ir ierobežotas iespējas darbinieku motivācijai, kā arī daudzas funkcijas nodrošina ārpakalpojumi.

Lai Tūrisma likuma grozījumi varētu stāties spēkā, tie galīgajā lasījumā vēl jāpieņem Saeimai.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā