Piešķirs kompensācijas par zemes īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumu elektronisko sakaru pārbūves vai būvniecības dēļ

(25.11.2015.)

Nekustamā īpašuma īpašnieks par zemes īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumu varēs prasīt atlīdzību elektronisko sakaru pārbūves vai būvniecības dēļ. Ar šādu nosacījumu papildinās Elektronisko sakaru likumu, un tā grozījumus trešdien, 25.novembrī, konceptuāli atbalstīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija.

Izmaiņas paredz, ka atlīdzību varēs prasīt, ja zemes īpašumu izmanto jauna elektronisko sakaru tīkla būvniecībai, kā arī, ja to pārbūvējot, palielinās zemes īpašuma platība, ko jau aizņem elektronisko sakaru tīkls vai aizsargjosla gar vai ap šo objektu.

Ja īpašnieks ar elektronisko sakaru komersantu nevarēs vienoties par atlīdzības apmēru, to izmaksās saskaņā ar valdības noteikto kārtību, paredz likumprojekts.

Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā nākamā gada 1.decembrī un attieksies uz tiem zemes īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumiem, kur būvatļauja elektronisko sakaru būvniecībai vai pārbūvei ir saņemta ne agrāk kā 2016.gada 1.decembrī. 

Tautsaimniecības komisija lūgs Saeimu šim likumprojektam piešķirt steidzamību un pirmajā lasījumā skatīt 3.decembra parlamenta sēdē.

Lai grozījumi Elektronisko sakaru likumā stātos spēkā, tie vēl jāpieņem Saeimai.

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde