Baltijas parlamentārieši aicina uz aktīvāku sadarbību kiberdrošības jomā

(20.11.2015.)

Baltijas valstu parlamentārieši piektdien, 20.novembrī, aicināja Igauniju, Latviju un Lietuvu uz aktīvāku sadarbību kiberdrošības jomā. Lietuvas galvaspilsētā Viļņā notiekošajā Baltijas Asamblejas (BA) 34.sesijā deputāti norādīja, ka laikā, kad digitālā pasaule kļūst arvien ievainojamāka, mūsu reģiona valstīm kopīgiem spēkiem jāspēj efektīvāk stāties pretim mūsdienu pasaules izaicinājumiem.

BA 34.sesijā pieņemtajā rezolūcijā BA aicina Igaunijas, Latvijas un Lietuvas parlamentus un valdības koordinēt kiberdrošībai paredzētos aizsardzības budžeta piešķīrumus, kā arī veicināt visu triju Baltijas valstu brīvprātīgo kiberaizsardzības speciālistu sadarbību.

Tāpat sesijā parlamentārieši mudināja valdības uz aktīvāku rīcību, lai Baltijas valstis īstenotu kopīgus medicīnas ierīču iepirkumu un zāļu aizdošanas projektus. BA 34.sesijas rezolūcijā uzsvērta nepieciešamība sekmēt Partnerības līguma par vienotiem zāļu un medicīnas ieroču iepirkumiem un centralizēti iepērkamo zāļu un medicīnas ierīču aizdošanu izpildi.

Paužot bažas par terorisma pieaugumu un pārmaiņām drošības situācijā Eiropas Savienībā (ES), rezolūcijā Baltijas valstis aicinātas nodrošināt un saglabāt aizsardzības finansējumu 2 procentu apmērā no iekšzemes kopprodukta, kā arī uzsvērta nepieciešamība uzsākt sarunas par kopīgiem iepirkumiem militārajām vajadzībām. Tāpat BA aicina aktivizēt sadarbību ES austrumu robežas stiprināšanā.

Parlamentārieši mudina izpildvaras uz aktīvāku rīcību Rail Baltica projekta attīstībai un saskaņotu Baltijas valstu eksporta veicināšanu uz attāliem tirgiem, kā arī rosina tās izstrādāt kopīgus Baltijas valstu mārketinga pasākumus eksportam uz starptautiskajiem tirgiem.

BA 34.sesija notiek Lietuvas galvaspilsētā Viļņā no 19. līdz 20.novembrim.

 

Informācija par BA:
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienaskārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Fotogrāfijas no BA 34.sesijas
Izmantošanas noteikumi

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā