Saeima atbalsta vienotas valsts informācijas sistēmas izveidi sociālajā nozarē

(29.10.2015.)

Saeima ceturtdien, 29.oktobrī, otrajā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā “Par sociālo drošību”, kas paredz sociālajā nozarē izveidot vienotu informācijas sistēmu - Labklājības informācijas sistēmu (LabIS). 

Jaunā valsts informācijas sistēma ļaus iegūt kvalitatīvu un ticamu, savstarpēji integrētu un administratīvajos datos balstītu statistiku, ko varēs izmantot sociālās drošības sistēmas efektivitātes novērtēšanā un attīstības plānošanā. 

Pieejamā statistika palīdzēs plānot, izstrādāt un novērtēt valsts politiku sociālo pakalpojumu jomā, norāda likumprojekta autori. 

Patlaban labklājības nozarē ir izveidota virkne informācijas sistēmu un reģistru, taču datus var iegūt no katras atsevišķi. Savukārt Labklājības informācijas sistēmā paredzēts integrēt datus no visām Labklājības ministrijas padotības iestāžu informācijas sistēmām, kā arī citu publisko personu un privātpersonu pārziņā esošiem datu avotiem, kuros ir sociālās politikas monitoringam un plānošanai nepieciešamā informācija. 

Datu apstrāde notiks personu griezumā (ne statistikas rādītāju griezumā), lai varētu iegūt precīzus rādītājus, apvienojot datus no dažādām informācijas sistēmām. Rūpējoties par personu datu aizsardzību, LabIS ienākošie personas dati uzreiz tiks anonimizēti, norāda likumprojekta autori. 

LabIS izstrāde notiek ar Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu.

 

Saeimas Preses dienests

 

Piektdien, 29.martā