Saeima konceptuāli atbalsta izdienas pensijas speciālās izglītības, sporta, kā arī pirmsskolas izglītības skolotājiem

(17.09.2015.)

Saeima ceturtdien, 17.septembrī, pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja likumprojektu, kas speciālās izglītības, sporta, kā arī pirmsskolas izglītības skolotājiem, kuri sasnieguši 60 gadu vecumu un kuru izdienas stāžs ir ne mazāks par 30 gadiem, paredz tiesības pieprasīt izdienas pensiju.

„Šiem pedagogiem ir īpaši svarīgi piešķirt tiesības uz izdienas pensiju, jo viņu darba apstākļus nav iespējams uzlabot, ieviešot kādas jaunas tehnoloģijas. Darba specifika paredz tiešu saskarsmi ar bērniem. Pedagogam jāpieliek daudz pūļu, lai tiktu galā ar stresu un saglabātu profesionālo līmeni,” likuma nepieciešamību iepriekš pamatoja par tā virzību atbildīgās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Plānots, ka Izdienas pensiju piešķirs 80 procentu apmērā no personas mēneša vidējās darba samaksas par pēdējiem 10 attiecīgajā amatā nostrādātajiem gadiem.

Kā norāda likumprojekta autori, speciālās izglītības, sporta, kā arī pirmsskolas izglītības skolotāji pēc noteikta laika nostrādāšanas pakļauti daudz lielākai iespējai „izdegt” un zaudēt profesionālās iemaņas. Tiesības uz izdienas pensiju nodrošinās attiecīgajās profesijās strādājošajiem sociālās garantijas un kalpos kā atbalsts brīžos, ja viņi savā darbā jūtas izdeguši, neaizsargāti un nespēj kvalitatīvi strādāt.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt