Sociālo un darba lietu komisija atbalsta izdienas pensijas speciālās izglītības, sporta, kā arī pirmsskolas izglītības skolotājiem

(09.09.2015.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 9.septembrī, nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā likumprojektu, kas speciālās izglītības, sporta, kā arī pirmsskolas izglītības skolotājiem, kuri sasnieguši 60 gadu vecumu un kuru izdienas stāžs ir ne mazāks par 30 gadiem, paredz tiesības pieprasīt izdienas pensiju.

„Šiem pedagogiem ir īpaši svarīgi piešķirt tiesības uz izdienas pensiju, jo viņu darba apstākļus nav iespējams uzlabot, ieviešot kādas jaunas tehnoloģijas. Darba specifika paredz tiešu saskarsmi ar bērniem. Pedagogam jāpieliek daudz pūļu, lai tiktu galā ar stresu un saglabātu profesionālo līmeni,” likuma nepieciešamību pamato Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Plānots, ka Izdienas pensiju piešķirs 80 procentu apmērā no personas mēneša vidējās darba samaksas par pēdējiem 10 attiecīgajā amatā nostrādātajiem gadiem.

Kā norāda likumprojekta autori, speciālās izglītības, sporta, kā arī pirmsskolas izglītības skolotāji pēc noteikta laika nostrādāšanās pakļauti daudz lielākai iespējai „izdegt” un zaudēt profesionālās iemaņas. Tiesības uz izdienas pensiju nodrošinās attiecīgajās profesijās strādājošajiem sociālās garantijas un kalpos kā atbalsts brīžos, ja viņi savā darbā jūtas izdeguši, neaizsargāti un nespēj kvalitatīvi strādāt.

Likumprojekts komisijā konceptuāli atbalstīts jau šī gada 20.maijā un iesniegts izskatīšanai Saeimā. Taču tas tika izslēgts no Saeimas sēdes darba kārtības līdz turpmākajam komisijas lēmumam. 

Lai likumprojekts „Speciālās izglītības skolotāju, sporta skolotāju un pirmsskolas skolotāju izdienas pensiju likums” stātos spēkā, tas vēl jāizskata Saeimā trīs lasījumos.

 

Saeimas Preses dienests

 

 

 

 

 

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde