Inese Lībiņa-Egnere tiekas ar Gruzijas Eiroatlantiskās integrācijas valsts ministru

(19.06.2015.)

Neskatoties uz ģeopolitiskajiem satricinājumiem Eiropā, Austrumu partnerības Rīgas samits vēlreiz apliecināja, ka Eiropas Savienība (ES) un partnervalstis ir ieinteresētas turpmākai sadarbībai un Austrumu partnerības mērķi joprojām ir spēkā. Tāpat mēs kopā apliecinājām, ka Austrumu partnerība nav vērsta ne pret vienu valsti. To Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere uzsvēra, piektdien, 19.jūnijā vizītes Batumi ietvaros tiekoties ar Gruzijas Eiroatlantiskās integrācijas valsts ministru Dāvidu Bakradzi (David Bakradze).

Saeimas priekšsēdētājas biedre pauda gandarījumu par uzaicinājumu piedalīties konferencē „Gruzijas Eiropas ceļš” laikā, kad Latvija ir ES prezidējošā valsts un par savu prioritāti ir izvirzījusi jautājumus, kas saistīti ar Austrumu partnerību.

Tāpat I.Lībiņa-Egnere vēlreiz apliecināja, ka Latvija vienmēr ir atbalstījusi Gruzijas eirointegrācijas procesu un mūsu valsts reformu īstenošanas pieredze rāda – tas ir garš un laikietilpīgs ceļš. Savukārt D.Bakradze norādīja, ka Latvija Gruzijai ir labs piemērs, un tā ir pateicīga par iespēju mācīties no Latvijas gūtās reformu pieredzes.

Puses sarunā uzsvēra arī pilsoniskās sabiedrības nozīmīgo lomu eirointegrācijas procesā. Lai ES un mūsu austrumu robežvalstu partnerība būtu patiešām veiksmīga, tās ieguvumi ir jāizjūt Austrumu partnerības valstu iedzīvotājiem, tāpēc šo valstu valdībām ir jāskaidro sabiedrībai partnerības pienesums, D.Bakradzem sacīja I.Lībiņa-Egnere.

Sarunā Saeimas priekšsēdētājas biedre aicināja Gruzijas valdību turpināt darbu pie reformu īstenošanas, lai ieviestu parakstīto ES un Gruzijas Asociācijas nolīgumu. Īpaši I.Lībiņa-Egnere akcentēja nepieciešamās reformas tieslietu jomā, lai nodrošinātu tiesu neatkarību un kriminālvajāšanas caurskatāmību, tostarp gadījumos, kad iesaistītas augsta līmeņa amatpersonas.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka Rīgas samits Gruzijas un Ukrainas sabiedrībai ir devis skaidru signālu, ka vīzu režīma ar ES liberalizācija ir tuvākās nākotnes jautājums ar nosacījumu, ka šo valstu valdības izpilda atlikušās rekomendācijas liberalizācijas īstenošanai.

Saeimas priekšsēdētājas biedre 18. un 19.jūnijā uzturas Gruzijas pilsētā Batumi, lai piedalītos augsta līmeņa starptautiskā konferencē „Gruzijas Eiropas ceļš”. Vizītes laikā I.Lībiņa-Egnere tiekas arī ar aizsardzības ministri Tinatinu Kidašeli (Tinatin Khidasheli). Tāpat Saeimas priekšsēdētājas biedre apmeklē Latvijas Goda konsulātu Adžārijas Autonomajā Republikā, tiekas ar Latvijas goda konsulu Beku Odišariju (Beka Odisharia) un arī ar Adžārijas Autonomās Republikas vadītāju Arčilu Kabadzi (Archil Khabadze).

 





Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī