Romāns Naudiņš Saeimā atklāj konferenci par progresīvo nodokli

(05.06.2015.)
VideoGalerija

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš piektdien, 5.jūnijā, Saeimā atklāja konferenci „Kāds progresīvais nodoklis ir vajadzīgs Latvijā?”. 

Komisijas priekšsēdētājs norādīja, ka diskusija par progresīvo nodokļu sistēmu un tās iespējamo ieviešanu Latvijā dienas kārtībā ir jau vairākus gadus: „Šo jautājumu aktīvi ir apsprieduši arī politiķi, īpaši pirms vēlēšanām, taču tām noslēdzoties, politiķu diskusija par šo tēmu norimst un tiek atlikta līdz nākamajai reizei. Tāpēc man ir gandarījums, ka šīs Saeimas sasaukums un arī Ministru kabinets diskusiju ir turpinājis un izrādījis vēlmi virzīties uz priekšu.”

„Progresīvā nodokļu sistēma nav tikai ienākuma nodokļu likme, tā var būt arī progresīvā likme zemes īpašniekiem, atvieglojumi ikdienā nepieciešamajām precēm un papildu nodokļi luksusa precēm, likme, kas piemērojama dividendēm vai spekulatīviem darījumiem, uzņēmumu ienākuma nodoklim vai neapliekamajam minimumam, kā to pašreiz piedāvā Finanšu ministrija,” sacīja R.Naudiņš.

Mums visiem kopīgi ir jāmeklē risinājums, kā samazināt atšķirības dzīves līmenī starp nabadzīgajiem iedzīvotājiem un turīgāko sabiedrības daļu, uzsvēra R.Naudiņš, akcentējot, ka Latvijā ir vērojama augsta sociālā nevienlīdzība un to norāda gan Eiropas Komisija, Starptautiskais Valūtas fonds, Pasaules Banka, gan arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD), par kuras dalībvalsti plāno kļūt arī Latvija. 

Atklājot konferenci, Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs atzīmēja, ka progresīvo likmju būtība ir tāda, ka nodokļu slodze starp maksātājiem tiek sadalīta atbilstoši nodokļu bāzes lielumam - jo lielāka bāze, jo augstāka likme.
Komisijas priekšsēdētājs akcentēja, ka šodien diskusijā īpašu uzmanību pievērsīs valsts nodokļu politikas ietekmei uz sociālo nevienlīdzību Latvijā, kā arī tam, vai progresīva nodokļu politika var vienlaikus palielināt valsts budžeta ieņēmumus, stimulēt ekonomikas izaugsmi un mazināt sociālo nevienlīdzību. 

Konferences norisei tiešraidē var sekot Saeimas mājaslapā www.saeima.lv. Konferenci rīko Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija.


Konferences fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157653981453636
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde