Ināra Mūrniece: agresija Ukrainā liecina, ka ES jāstiprina sankcijas pret Krieviju

(01.06.2015.)
VideoGalerija

Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības (ES) Padomē mestie izaicinājumi, tostarp Kremļa agresija Ukrainā un bēgļu krīze Vidusjūrā, pārbauda ES vienotību. Tādēļ mums šajā pusgadā ir nācies reaģēt strauji. Mums un Eiropai kopumā ir bijis jāspēj rast ātru atbildi arī uz tādiem pārbaudījumiem kā terorakti Parīzē, Beļģijā un Kopenhāgenā, kā arī saistībā ar Kremļa agresiju Ukrainā. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, pirmdien, 1.jūnijā, uzrunājot klātesošos ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju konferences (COSAC) plenārsēdē, kas 1. un 2.jūnijā notiek Rīgā un kurā pulcējas teju 300 Eiropas Savienības parlamentārieši, tostarp no Eiropas Parlamenta, kā arī augsta līmeņa amatpersonas un Eiropas jautājumu eksperti. 

Saistībā ar Kremļa agresiju Ukrainā Saeimas priekšsēdētāja pauda pārliecību, ka ES sankcijas pret Krieviju nedrīkst atcelt tik ilgi, kamēr Krievija turpina ignorēt Minskas vienošanās saistības. Šajā kontekstā I.Mūrniece atzinīgi vērtēja Ukrainas, Polijas un Lietuvas starpparlamentu asamblejas kopīgo paziņojumu, aicinot Krieviju nekavējoties izvest karaspēku no Ukrainas un mudinot ES pastiprināt sankcijas. Tas ir konkrēts piemērs, kā valstu parlamenti aktīvi stāv demokrātisko vērtību sardzē, sacīja Saeimas priekšsēdētāja. 

Uzrunājot klātesošos, I.Mūrniece informēja, ka Latvijas parlaments ir aktīvi iesaistīts diskusijās par iespējamajiem migrācijas krīzes risinājumiem, un pauda pārliecību, ka, meklējot risinājumus ārkārtas situācijām, šajā procesā vairāk ir jāiesaista sabiedrība. 

Vienlaikus I.Mūrniece akcentēja, ka ES patlaban saskaras arī ar citiem izaicinājumiem – jauniešu bezdarbu un ekonomikas atdzišanu. 

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka, apvienojot mūsu – eiropiešu – centienus, mēs esam stiprāki, lai veicinātu un aizsargātu savas demokrātiskās vērtības. Tikai kopā varam sasniegt labākus rezultātus. I.Mūrniece pateicās ikvienam Latvijas prezidentūrā iesaistītajam par atbalstu un konstruktīvo sadarbību un uzsvēra – fakts, ka Latvija tikai pirms ceturtdaļgadsimta atguva neatkarību un no valsts, kas bija izsvītrota no pasaules politiskās kartes, ir kļuvusi par ES prezidējošo valsti, ir liels sasniegums. 

COSAC plenārsēde ir viens no Saeimas rīkotajiem pasākumiem Latvijas prezidentūras ES Padomē ietvaros. 

Tiešraidē sanāksmei ikviens var sekot līdzi Latvijas prezidentūras parlamentārās dimensijas mājaslapā www.parleu2015.lv. Ar pasākuma programmu var iepazīties http://ej.uz/yht9.

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 30.jūnijā