Saeimas komisija noslēdz darbu pie likuma izmaiņām Iekšējās drošības biroja darbības nodrošināšanai

(20.05.2015.)

Lai nodrošinātu Iekšējās drošības birojā kvalificēta personāla piesaisti, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti trešdien, 20.maijā, noslēdza darbu pie izmaiņām vairākos likumos. Izmaiņas saistītas ar pērn Saeimā pieņemto likumu, kas nosaka šī biroja kompetenci.

Šī biroja darbinieku uzdevums ir atklāt, izmeklēt un novērst noziedzīgus nodarījumus, kurus izdarījušas Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu amatpersonas un darbinieki, Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas, ostas policijas un pašvaldības policijas darbinieki. Biroju uzraudzīs iekšlietu ministrs.

Likumprojekts paredz, ka Iekšējās drošības birojā darbā pieņemtajām amatpersonām piešķir speciālās dienesta pakāpes. Piemēram, virsleitnanta pakāpi varēs iegūt persona, kurai būs divu vai vairāk gadu pieredze noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanā vai operatīvās darbības pasākumu veikšanā, savukārt pulkvežleitnanta – ja personai būs 14 vai vairāk gadu pieredze.

Iekšlietu ministrijas (IeM) pārstāvji iepriekš komisijas deputātus informēja, ka darbā šajā birojā varēs pieņemt personu, kas ir vecāka par 40 gadiem un kurai ir vismaz divu gadu pieredze noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanā vai operatīvās darbības pasākumu veikšanā. Tas saistīts ar to, lai birojā varētu strādāt, piemēram, personas, kurām ir bijusi pieredze prokuratūrā, tiesā un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un kas pašlaik nedien iekšlietu sistēmas iestādēs, sacījuši IeM pārstāvji.

Kopumā Iekšējās drošības birojā strādās 121 darbinieks, teikts likumprojekta anotācijā. Plānots, ka birojs būs pilnībā nokomplektēts ar kvalificētiem speciālistiem līdz 2019.gada 31.decembrim.

Grozījumi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā, grozījumi Šengenas informācijas sistēmas darbības likumā, kā arī grozījums

Ieslodzījuma vietu pārvaldes likumā trešajā galīgajā lasījumā vēl jāskata Saeimai. 


Komisijas sēdes fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157653139496041
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 





Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā