Eiropas parlamentārieši Saeimā diskutēs par digitālās ekonomikas izaicinājumiem

(17.04.2015.)

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu parlamentārieši pirmdien, 20.aprīlī, pulcēsies Saeimas namā, lai diskutētu par aktuālajiem digitālās ekonomikas jautājumiem. Sanāksmes darba kārtībā būs tādas tēmas kā lielo datu un mākoņdatošanas iespējas, privātums un drošība kibertelpā, kā arī izglītība un nodarbinātība digitālajā ekonomikā. Ekonomikas un digitālo lietu komisiju vadītāju sanāksme būs piektais Saeimas kā ES prezidējošās valsts parlamenta rīkotais pasākums.

Parlamentāriešu sanāksmi Sēžu zālē atklās Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs Edgars Tavars. 

„Strauji augošā informācijas tehnoloģiju nozare sniedz vēl nebijušas iespējas veicināt Eiropas Savienības konkurētspēju. Digitālās ekonomikas būtiskākā priekšrocība ir augstas pievienotās vērtības uz zināšanām balstītu produktu ar augstu pievienoto vērtību radīšana. Vienlaikus sekmīgai nozares izaugsmei Eiropas Savienībai vienoti un aktīvi jāstrādā pie tiesiskā regulējuma pilnveidošanas, kā arī gudri jāizmanto vienotā tirgus sniegtās priekšrocības,” uzsver Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš.

Konferences darbs notiks trīs sesijās. Pirmajā no tām parlamentārieši diskutēs par tādiem digitālās ekonomikas resursiem kā lielie dati un mākoņdatošana. Šajā diskusijā piedalīsies VARAM valsts sekretāra vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Arnis Daugulis, organizācijas „EuroCloud Europe” priekšsēdētājs Bernds Bekers (Bernd Becker), kā arī uzņēmuma „Lattelecom” valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Drošība un privātums digitālajā telpā būs parlamentāriešu sanāksmes otrās sesijas temats. Tajā debatēs Eiropas Parlamenta Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejas deputāte Marju Lauristina (Marju Lauristin), Eiropas Komisijas Komunikācijas tīklu, satura un tehnoloģiju ģenerāldirektorāta ģenerāldirektora vietnieks Zorans Stančičs (Zoran Stančič) un Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes profesors Andris Ambainis.

Savukārt noslēguma sesija būs veltīta izglītībai un nodarbinātībai digitālajā ekonomikā. Šajā sesijā piedalīsies ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola, Digitālo prasmju akadēmijas darbību un komunikāciju vadītāja Dervla O’Nīla (Dervla O’Neil), programmas „Iespējamā misija” direktors Mārtiņš Kālis, kā arī uzņēmuma „Infogram” finanšu direktors Mārtiņš Vaivars.

Parlamentāriešiem, kas piedalīsies šajā sanāksmē, būs iespēja izstādē aplūkot Latvijas uzņēmumos radītās inovācijas informācijas tehnoloģiju jomā.

Konferences pārtraukumā Saeimas nama Sēžu zālē plkst.13.00 komisiju vadītājiem paredzēta tradicionālā kopīgā fotografēšanās.

Tiešraidē sanāksmei ikviens varēs sekot līdzi Latvijas prezidentūras parlamentārās dimensijas mājaslapā www.parleu2015.lv. Ar pasākuma programmu var iepazīties http://ej.uz/bur5

Sanāksme sāksies pirmdien, 20.aprīlī, plkst.9.00 Saeimas Sēžu zālē Jēkaba ielā 11.

Mediju ievērībai:Informācija par akreditāciju Saeimas organizētajiem Latvijas ES prezidentūras pasākumiem http://parleu2015.lv/lv/medijiem

Video par ekonomikas un digitālajām lietām Latvijā un ES: https://www.youtube.com/watch?v=o_X4z-gAaNs&list=PLaJvQ6N6O64JOc1VJOCBGe5EarMvPSttW&index=2 

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā