Konferencē Saeimā diskutē par alkohola pieejamības ierobežošanas politiku

(03.03.2015.)

Otrdien, 3.martā, Saeimā notika konference „Ekonomiski un sociāli pamatota alkohola pieejamības ierobežošanas politika veselīgai sabiedrībai”. To rīkoja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija un Saeimas Sociālo un darba lietu komisija sadarbībā ar Veselības ministriju un Pārresoru koordinācijas centru. 

Konferenci atklāja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja biedrs Imants Parādnieks, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, kā arī veselības ministrs Guntis Belēvičs. 

Konferences dalībnieki iztirzāja alkohola ierobežošanas politiku, Veselības ministrijas iniciatīvas alkohola kaitējuma mazināšanai sabiedrībā, kā arī alkoholisko dzērienu aprites uzraudzību un akcīzes nodokļa politiku Latvijā. Tāpat konferencē tika aplūkota ārvalstu pieredze alkohola kontroles un akcīzes nodokļa politikas jomā. Konferences dalībnieki runāja arī par alkohola kaitējumu sabiedrības veselībai un tā radītajiem ekonomiskajiem zaudējumiem. 

Konferencē runāja Pēteris Vilks no Pārresoru koordinācijas centra, Alise Krūmiņa no Veselības ministrijas, profesors Jirgens Rēms (Jürgen Rehm) no Toronto universitātes Atkarības un psihiskās veselības pētniecības centra (Kanāda), Marje Josinga (Marje Josing) no Ekonomisko pētījumu institūta (Igaunija), Mindaugs Štelemēks (Mindaugas Štelemėkas) no Veselības pētījumu institūta (Lietuva) un Ilmārs Šņucins no Finanšu ministrijas. 

Tāpat konferencē uzstājās Baiba Šmite-Roķe no Valsts ieņēmumu dienesta, Aija Pelne no Slimību profilakses un kontroles centra un Mārcis Trapencieris no Tabakas un alkohola kontroles Latvijas nacionālās koalīcijas. 

Konferenci noslēdza paneļdiskusija „Iniciatīva alkohola akcīzes nodokļa izmaiņām 2015.-2018.gadam”, ko vadīja Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis. 

Konference „Ekonomiski un sociāli pamatota alkohola pieejamības ierobežošanas politika veselīgai sabiedrībai” notika Saeimas nama Sarkanajā zālē, un tai tiešraidē varēja sekot Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.

 

Saeimā notiek konference par alkohola pieejamības ierobežošanas politiku

 

Konferences materiāli:

Programma

Konferences eksperti

Slimību profilakses un kontroles centra Atkarības slimību riska analīzes nodaļas vadītājas A.Pelnes prezentācija

Toronto Atkarību un garīgās veselības centra Sociālo un epidemioloģisko pētījumu departamenta direktora J.Rēma prezentācija 

Igaunijas Ekonomisko pētījumu institūta direktores M.Josingas prezentācija 

Lietuvas Veselības zinātņu universitātes Veselības pētījumu institūta pētnieka M.Štelemēka prezentācija

Valsts ieņēmumu dienesta Akcīzes pārvaldes direktora vietnieces B.Šmites-Roķes prezentācija

Pārresoru koordinācijas centra vadītāja P.Vilka prezentācija

Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta Starpnozaru sadarbības nodaļas vecākās ekspertes A.Krūmiņas prezentācija

Finanšu ministrijas prezentācija un Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieka I.Šņucina prezentācija

Videoieraksts - 1.daļa un 2.daļa

Videosižets

Fotogrāfijas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt