Čigāne: topošajam ES un ASV brīvās tirdzniecības līgumam arī ģeopolitiska nozīme

(18.02.2015.)

„Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības nolīgumam starp Eiropas Savienību un Amerikas Savienotajām Valstīm ir ne tikai tirdzniecības veicināšanas nozīme, bet arī būtiska loma pašlaik, kad Eiropu un pasauli satricinājusi Krievijas Federācijas agresija pret kaimiņvalsti Ukrainu,” uzsver Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne trešdien, 18.februārī, pēc komisijas sēdes, kurā deputāti apstiprināja Latvijas prezidentūras mandātu, kas dod tiesības strādāt pie topošā Eiropas Savienības (ES) un Amerikas Savienoto Valstu (ASV) brīvās tirdzniecības līguma.

Līgums būs abpusējs kompromiss, tomēr tas nemazinās ES noteiktās prasības, tostarp attiecībā uz pārtikas drošumu un kvalitāti - pārtikas piedevu un augšanas hormonu izmantošanu, kā arī ģenētiski modificēto organismu riskiem, komisijas sēdē apliecināja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Nevalstisko organizāciju (NVO) un sociālo partneru pārstāvji komisijas sēdē kliedēja izskanējušās bažas par līguma tapšanu slepenībā, paužot gandarījumu, ka sarunas kļuvušas caurskatāmākas. Vienlaikus tika vērsta uzmanība uz nepieciešamību līdz ar līguma noslēgšanu nemazināt darba tiesību standartus. Tāpat NVO un sociālo partneru pārstāvji pauda gandarījumu, ka tiks veikts pētījums par ES un ASV brīvās tirdzniecības līguma ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību. Komisijas sēdē piedalījās Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Darba devēju konfederācijas, kā arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvji.

Paredzēts, ka līguma noslēgšanas gadījumā tiks mazināti administratīvie šķēršļi, netarifu barjeras, kā arī izmaksas, tāpat ASV liberalizēs ievedmuitas tarifus, tostarp saplāksnim un finiera plātnēm, sintētisko pavedienu dzijai un stikla šķiedrai, kā arī tiks mazināti tarifi Latvijas pārtikas eksportspējīgajiem uzņēmumiem, tostarp tādiem produktiem kā šokolāde, gaļa, dzērieni un piena produkti. Tāpat paredzami citi ieguvumi.

Līdz šim notikušas astoņas sarunu kārtas, Latvijas prezidentūras laikā pavisam plānotas divas, taču kopējais sarunu kārtu apjoms nav ierobežots, deputātiem sacīja E.Rinkēvičs, norādot, ka sarunas par brīvās tirdzniecības līgumu plānots noslēgt 2016.gada nogalē. Līguma noslēgšanas gadījumā tā būs pasaulē lielākā divpusējā tirdzniecības vienošanās.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt