Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti vērtēs „ēnu ekonomikas” apkarošanas plānu

(02.02.2015.)

Trešdien, 3.februārī, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti iepazīsies ar Finanšu ministrijas sagatavoto ziņojumu par „ēnu ekonomikas” īpatsvaru Latvijā, tās ietekmi uz valsts budžetu, kā arī atbildīgo iestāžu plāniem tās mazināšanai.

„Ēnu ekonomika ir būtiska Latvijas tautsaimniecības problēma, kas kropļo uzņēmējdarbības vidi un atstāj lielu robu valsts budžeta ieņēmumos. Ņemot vērā saspringto ģeopolitisko situāciju, kas tuvākajos gados var atstāt negatīvu ietekmi uz ekonomisko izaugsmi, un valsts budžeta ieņēmumu neiepriecinošās prognozes tuvākajiem gadiem, vēlamies pārliecināties, ka atbildīgās iestādes ir apzinājušas pastāvošos riskus un izstrādājušas detalizētu veicamo pasākumu plānu „ēnu ekonomikas” mazināšanai,” norāda komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

Ar jēdzienu „ēnu ekonomika” tiek skaidrota tā valsts ekonomikas daļa, kas netiek uzskaitīta oficiālajā statistikā, piemēram, aplokšņu algas, dubultā grāmatvedība un izvairīšanās no nodokļu nomaksas, kontrabanda, nelegāla preču tirdzniecība. Pēc dažādām aplēsēm ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā ir 25 līdz 30 procenti no iekšzemes kopprodukta, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā.

Komisijas sēdē aicināti piedalīties Finanšu ministrijas, Valsts ieņēmumu dienesta un Centrālās statistikas pārvaldes pārstāvji.

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde trešdien, 3.februārī, notiks plkst.12.00, Jēkaba ielā 11, Saeimas Sarkanajā zālē.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā