Deputāti aicina Ekonomikas ministriju izstrādāt priekšlikumus ārvalstu tūristu piesaistei

(29.01.2015.)

Tūrisma nozares politikas atbildīgajai Ekonomikas ministrijai mēneša laikā jāizstrādā priekšlikumi, lai mūsu valstij piesaistītu vairāk ārvalstu tūristu, informē Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš pēc komisijas sēdes, kurā deputāti sprieda par tūristu piesaistes stratēģiju un sadarbību ar uzņēmējiem.

Komisijas priekšsēdētājs norāda, ka arī uzņēmēji, kas strādā šajā nozarē, aicināti stāstīt par problēmām, kas kavē tūristu piesaisti. 

„Esam jau saņēmuši pašmāju uzņēmēju sūdzības par kavēkļiem Latvijas atpazīstamībai ārvalstīs. Tā amatnieki izteikuši bažas, ka pērn viņiem Rīgas kā kultūras galvaspilsētas laikā nav bijusi iespēja izmantot šī pasākuma logo uz savas produkcijas, jo bija jāpērk licence un tas bijis pārāk dārgi. Lai mūsu valsti popularizētu ārzemēs un piesaistītu vairāk tūristu, pašmāju uzņēmējiem būtu jādod skaidrs signāls, ka arī viņi var izmantot valsts atpazīstamības zīmes savos produktos bez pārāk lielas birokrātijas,” uzsver R.Naudiņš.

Tāpat, ņemot vērā, ka pagājušā gada beigās ļoti strauji samazinājās tūristu skaits, atbildīgajām iestādēm un nozarei tagad jādomā, kā pēc iespējas efektīvāk piesaistīt jaunas tūristu plūsmas. „Pēc diskusijas gan jāuzteic tūrisma speciālistu darbs, kuri patlaban intensīvi strādā, lai popularizētu mūsu valsti Vācijā un citviet, taču tūrismam piešķirtā nauda jāizmanto pēc iespējas efektīvāk,” akcentē komisijas priekšsēdētājs.     Pērn uz Latviju visvairāk atbrauca tūristi no Krievijas, Vācijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas, otrdien, 28.janvārī, deputātus informēja Ekonomikas ministrijas pārstāvji. Dati liecina, ka pagājušā gada beigās tūristu skaits strauji krities un visvairāk sarucis Krievijas tūristu skaits.

Savukārt tūrisma nozares pārstāvji deputātiem sacīja, ka aizvadītajā gadā Rīgas kā kultūras galvaspilsēta piesaistījusi vairāk tūristu no Rietumeiropas. Šogad lielākās reklāmas kampaņas mūsu valsts popularizēšanai būs Vācijā, Lielbritānijā, Zviedrijā, Somijā, Lietuvā, Igaunijā, Krievijā un Norvēģijā. Nozares profesionāļi arī uzsvēra, ka valstij būtu jāpiešķir finansējums jaunu produktu radīšanai, lai uzņēmēji arī ar to palīdzību varētu reklamēt Latviju. 

Tautsaimniecības komisijas deputāti norādīja, ka patlaban valsts atbalsts tūrisma nozarei ir sadrumstalots dažādās ministriju programmās, bet tam atvēlētā nodokļu maksātāju naudai būtu jābūt koncentrētai vienuviet.

Deputāti arī uzsvēra, ka tūristu piesaistei būtu vairāk jāizmanto reģionu dabas bagātības, lai ārzemnieki nepulcētos tikai galvaspilsētas centrā.

Tautsaimniecības komisijas deputāti no Ekonomikas ministrijas priekšlikumus labākai mūsu valsts tūrisma attīstībai gaidīs mēneša laikā.

 

 


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde