Deputāti: topošai ES un ASV brīvās tirdzniecības līgums nemazinās pārtikas drošuma un kvalitātes prasības Eiropā

(16.01.2015.)

Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības nolīgums starp Eiropas Savienību (ES) un Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV) nemazinās ES noteiktās prasības attiecībā uz dzīvnieku labturību un pārtikas drošumu un kvalitāti, tostarp pārtikas piedevu un augšanas hormonu izmantošanu, kā arī ģenētiski modificēto organismu riskiem. To piektdien, 16.janvārī, noskaidroja Saeimas Eiropas lietu komisija un Ārlietu komisija kopsēdē, kurā deputāti iepazinās ar ES un ASV brīvā tirdzniecības līguma tapšanas aktualitātēm.

„Šīsdienas sēdē komisijas deputātiem izdevās kliedēt bažas, kas Eiropas sabiedrībai radušās saistībā ar iespējamu pārtikas kvalitātes pazemināšanos gadījumā, ja tiks noslēgts brīvās tirdzniecības lūgums starp Eiropas Savienību un ASV,” uzsver Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne un akcentē – komisija turpinās sākto skaidrošanas darbu par līguma noslēgšanu. Vienlaikus Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja apliecina, ka šodienas sēdē guvusi pārliecību – Latvija un ES attiecībā uz līguma noslēgšanas prasībām un interesēm runā vienā valodā.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš uzsver, ka ES, tostarp Latvijas, mērķis ir panākt, lai līgums kalpotu mūsu interesēm – eksporta palielināšanai. Vienlaikus Ārlietu komisijas priekšsēdētājs akcentē arī līguma globāla mēroga drošības nozīmi.
Paredzēts, ka līguma noslēgšanas gadījumā tiks mazināti administratīvie šķēršļi, netarifu barjeras, kā arī izmaksas, tāpat ASV liberalizēs ievedmuitas tarifus, tostarp saplāksnim un finiera plātnēm, sintētisko pavedienu dzijai un stikla šķiedrai, kā arī tiks mazināti tarifi Latvijas pārtikas eksportspējīgajiem uzņēmumiem, tostarp tādiem produktiem kā šokolāde, gaļa, dzērieni un piena produkti. Tāpat paredzami citi ieguvumi.

Atbildot uz deputātu bažām par līguma tapšanu slepenībā, Ārlietu ministrijas (ĀM) pārstāve informēja, ka ES mandāts sarunām ar ASV, kā arī ES sarunu piedāvājumi ir publiski pieejami un arī līguma teksts ir pieejams lasīšanai, piemēram, ASV vēstniecībā Rīgā.
Komisijas sēdē veselības ministrs Guntis Belēvičs pauda bažas, ka līdz ar ES tirgus atvēršanu ASV Latvijas iedzīvotāji priekšroku varētu dot lētākajai un vienlaikus nekvalitatīvākajai ASV ražotajai pārtikai, kā rezultātā, piemēram, saasinātos bērnu aptaukošanās problēma. Tas prasītu papildus valsts un privātos līdzekļus veselības aprūpei, sacīja G.Belēvičs.

ES un ASV sarunas par brīvās tirdzniecības līgumu plānots noslēgt 2016.gada nogalē. Visticamāk, līgums būs jāratificē ES nacionālajos parlamentos, sacīja ĀM pārstāve. Līguma noslēgšanas gadījumā tā būs pasaulē lielākā divpusējā tirdzniecības vienošanās.
Komisiju kopsēdē piedalījās arī nevalstisko organizāciju un sociālo partneru pārstāvji no Zemnieku saeimas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, kā arī Latvijas darba devēju konfederācijas.

 

Fotogrāfijas no komisiju kopsēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157650310025451/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt