Rosina Maksātnespējas likuma izmaiņas atlikt līdz 1.martam

(09.12.2014.)

Lai izstrādātu Maksātnespējas likuma grozījumiem atbilstošas procesuālās normas, likuma izmaiņas, kuru spēkā stāšanās bija noteikta 2015.gada 1.janvārī, būtu atliekamas līdz nākamā gada 1.martam. To paredz Saeimas Juridiskās komisijas otrdien, 9.decembrī, pirmajā lasījumā atbalstītie grozījumi Maksātnespējas likumā. Ņemot vērā, ka izmaiņām jāstājas spēkā līdz šī gada beigām, komisija nolēma lūgt Saeimu piešķirt šim likumam steidzamību. 

Kā norāda Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, ir izveidojusies situācija, ka 11.Saeimā ir pieņemts jauns maksātnespējas regulējums, taču tiesām nav instrumentu tajā iekļauto normu piemērošanai. Tādēļ komisija lēma līdz attiecīgo Civilprocesa likuma grozījumu pieņemšanai atlikt jaunā maksātnespējas regulējuma spēkā stāšanos.

Līdztekus komisijas deputāti šodien konceptuāli atbalstīja atbilstošus Civilprocesa likuma grozījumus, kas nodrošinās procesuālo kārtību jaunajam maksātnespējas regulējumam. 

Cita starpā likuma izmaiņas reglamentēs tiesas rīcību, ieceļot neitrālu maksātnespējas administratoru gadījumos, kad notiek pāreja no tiesiskās aizsardzības procesa uz juridiskās personas maksātnespējas procesu. Civilprocesa likumā paredzēts arī noteikt, ka tiesa maksātnespējas procesā var atbrīvot no depozīta iemaksas un valsts nodevas samaksas darbiniekus, kuriem vienīgais tiesību aizsardzības līdzeklis ir maksātnespēja procesa pieteikuma iesniegšana. 

Civilprocesa likumā paredzētas arī izmaiņas kontekstā ar administratora pienākumu sagatavot izsoles aprēķinu un tiesībām to apstrīdēt, izmaiņas attiecībā uz fiziskās personas maksātnespējas procesa depozīta ieviešanu, attiecībā uz „ģimenes maksātnespējas” pieteikuma iesniegšanu, kā arī citiem maksātnespējas procesa aspektiem. 

Juridiskā komisija lūgs Saeimu Maksātnespējas likuma grozījumiem piešķirt steidzamību un galīgajā lasījumā pieņemt 18.decembrī, savukārt Civilprocesa likuma grozījumus plānots skatīs trīs lasījumos. 






Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde