Ārlietu komisija tiekas ar Kanādas parlamentāriešiem

(19.11.2014.)

Latvija un Kanāda ir gandarītas par Eiropas Savienības (ES) un Kanādas brīvās tirdzniecības līguma sarunu noslēgšanos un cer, ka līgums tiks parakstīts nākamā gada nogalē. Par to tikšanās laikā Latvijas parlamentā trešdien, 19.novembrī, bija vienisprātis Saeimas Ārlietu komisijas deputāti un Kanādas un Eiropas Parlamentārās asociācijas grupas delegācijas locekļi.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš sveica Kanādas parlamentāriešus kā pirmo ārvalstu delegāciju, kas 12.Saeimā tiekas ar Ārlietu komisiju. Kanādas delegācija uzturas vizītē Latvijā, lai iepazītos ar mūsu valsts kā nākamās ES prezidējošās valsts prioritātēm.

Viens no būtiskiem Latvijas prezidentūras darba kārtības jautājumiem būs Austrumu partnerība, sacīja O.Ē.Kalniņš, uzsverot, ka Latvija vēlas šo ES Kaimiņu politikas sastāvdaļu paturēt dienaskārtībā līdzās jautājumiem, kas saistīti ar ES attiecībām ar Vidusjūras dienvidu krasta valstīm. Komisijas priekšsēdētājs arī informēja, ka Latvija jau patlaban aktīvi dalās uzkrātajā reformu īstenošanas pieredzē ar ES austrumu robežas valstīm un sniedz finansiālu atbalstu.

Pārrunājot Latvijas un Kanādas divpusējās attiecības, puses apliecināja interesi stiprināt sadarbību ekonomikā un NATO ietvaros. Atskatoties uz NATO samita Velsā rezultātiem, O.Ē.Kalniņš pateicās Kanādai par atbalstu alianses lēmumu pieņemšanā, akcentējot – Velsas samits bija viens no svarīgākajiem Latvijas drošības stiprināšanā. Komisijas deputāti atzinīgi vērtēja Baltijā notikušās NATO militārās mācības, kurās piedalījās arī Kanādas karavīri, un aktualizēja jautājumu par NATO spēku pastāvīgu klātbūtni Baltijā.

Tikšanās laikā pārrunāta arī drošības situācija, krīze Ukrainā, kā arī Latvijas un Krievijas divpusējās attiecības. O.Ē.Kalniņš Kanādas kolēģiem sacīja, ka viena no lielākajām problēmām ir Krievijas īstenotais informatīvais karš, un uzsvēra, ka Rīgā izveidotais NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs veic pētījumus šajā jomā. Savukārt Kanādas puse informēja, ka šajā centrā Rīgā strādā viens kanādietis.

Kanādas un Eiropas Parlamentārās asociācijas grupas delegācija šodien Latvijas parlamentā tikās arī ar Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāju Lolitu Čigāni un komisijas deputātiem.






Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt