Tautsaimniecības komisija lemj par 11.Saeimā neizskatīto likumprojektu tālāko virzību

(12.11.2014.)
Galerija

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti trešdien, 12.novembrī, vienojās turpināt darbu ar vairākiem likumprojektiem, kuru izskatīšana netika pabeigta 11.Saeimas laikā. 

Komisija nolēma virzīt tālākai izskatīšanai Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumprojektu. Tiesiskais regulējums nepieciešams, lai nodrošinātu ūdenssaimniecības pakalpojumu lietotājus ar nepārtrauktiem un drošiem pakalpojumiem, līdzsvarojot vides aizsardzības, dabas resursu ilgtspējīgas izmantošanas un sabiedrības ekonomiskās intereses. Likumprojekts paredz noteikt vienotas prasības un nosacījumus ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu sniegšanai un lietošanai, tostarp pieslēgumu palielināšanu centralizētajām kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmām. 

„Ūdenssaimniecības likumprojekta redakcija ir būtiski jāpilnveido, un deputāti ir vienojušies par darba grupas veidošanu, lai izdiskutētu visus strīdīgos jautājumus, īpaši tos, kas attiecas uz pašvaldību kompetenci,” pauž Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš, uzsverot, ka „ļoti pozitīvi ir tas, ka šajā Saeimas sasaukumā Tautsaimniecības komisijā strādā bijušie pašvaldību vadītāji un deputāti, kuriem ir liela pieredze un kompetence saimnieciskos jautājumos”. 

Tālākai izskatīšanai deputāti nolēma virzīt arī Slīteres Nacionālā parka likumprojektu, ar kuru paredzēts aizstāt līdzšinējo regulējumu, kas ir spēkā kopš parka dibināšanas 2000.gadā un ir novecojis. Likumprojekts paredz precizēt parka izveidošanas mērķi, platību, iekļaut tajā jaunu normu par regulējamā režīma zonu un meža apsaimniekošanu un izmantošanu, kā arī saskaņot regulējumu ar citu likumu normām. 

Tāpat deputāti rosinās Saeimu turpināt izskatīt grozījumus valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā. Izmaiņas likumā paredz, ka Ministru kabinets vai pašvaldības dome varēs lemt par attiecīgā īpašuma objekta vai neapbūvēta zemesgabala privatizācijas izbeigšanu, ja pēc privatizācijas noteikumu vai projekta apstiprināšanas vai izsolē neviens pretendents nebūs pieteicies privatizēt īpašumu vai apstiprināts par pircēju. 

Tautsaimniecības komisija vēlas turpināt darbu arī ar grozījumiem likumā „Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju”, kas nepieciešami, lai likuma normas saskaņotu ar šī gada 16.oktobrī pieņemto Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumu.  

Šodienas komisijas sēdē deputāti nolēma izskatīšanai Saeimas 13.novembra sēdē virzīt grozījumus likumā „Par zemes privatizāciju lauku apvidos”, ar kuriem plānots precizēt kārtību, kādā pašvaldības komisija pieņem lēmumu par piekrišanu lauksaimniecības zemes iegūšanai īpašumā vai par atteikumu. Komisija aicinās Saeimu likumprojektam noteikt steidzamību, informē R.Naudiņš.  

Nākamajās komisijas sēdēs deputāti lems arī par citu 11.Saeimā nepabeigto Tautsaimniecības komisijas atbildības jomas likumprojektu turpmāko virzību, informē komisijas priekšsēdētājs. 

Kopumā 12.Saeima var lemt par 94 likumprojektu pārņemšanu, kuru izskatīšana nav pabeigta iepriekšējā Saeimas sasaukumā.  

Saeimas kārtības rullis paredz — ja iepriekšējā Saeima savu pilnvaru laikā nav pabeigusi likumprojekta izskatīšanu, bet tas izskatīts vienā vai divos lasījumos, nākamā Saeima savā pirmajā sesijā var lemt, vai likumprojekta izskatīšana ir turpināma. Iepriekšējās Saeimas likumprojektu izskatīšanu var rosināt Valsts prezidents, Ministru kabinets, Saeimas komisija vai ne mazāk kā pieci deputāti. Saeima atsevišķi lemj par katru likumprojektu un, ja nolemj turpināt tā izskatīšanu, nosaka atbildīgo komisiju un priekšlikumu iesniegšanas termiņu. Šādā kārtībā atbildīgajai komisijai nodots likumprojekts tiek uzskatīts par pieņemtu pirmajā lasījumā. 

Fotogrāfijas no komisijas sēdes pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157649246216211/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 19.maijā