Deputāti: uzņēmējiem jāatbalsta Zemessardzē dienošie darbinieki

(03.09.2014.)

„Darba devēji nelabprāt izmanto nodokļu atvieglojumus par Zemessardzē dienošo darbinieku algošanu un tikpat nelabprāt atbrīvo tos uz Zemessardzes mācībām. Taču atbrīvot darbinieku no darba pienākumiem uz Zemessardzes mācību un dienesta uzdevumu izpildes laiku ir jābūt pienākumam,” uzsver Saeimas Pieprasījumu komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks. Komisijas deputāti trešdien, 3.septembrī, vienojās sagatavot likumu grozījumus, lai nostiprinātu zemessargu iespējas, neriskējot zaudēt darbavietu, piedalīties mācībās.

„Kā šodien mūs informēja Zemessardzes pārstāvji, darba devēji īpaši skeptiski raugās, ja zemessargs izteicis vēlēšanos piedalīties ilgstošās mācībās vai starptautiskā operācijā. Ir bijuši gadījumi, kad zemessargam, lai piedalītos misijā, no darba nācās aiziet. Ir būtiski zemessargiem nodrošināt garantiju, ka tie var apvienot dienestu Zemssardzē ar darbu citur,” uzsver komisijas priekšsēdētājs.

„Pašlaik zemessargu atbrīvo no darba pienākumu pildīšanas vai studijām, neizmaksājot viņam darba samaksu, bet saglabājot darbavietu vai tiesības turpināt mācības. Uzņēmējs, kas nodarbina Zemessardzē dienošu darbinieku, taksācijas perioda apliekamo ienākumu var samazināt par to darbinieka darba algas summas daļu, kura tiek aprēķināta par Zemessardzes dienesta uzdevumu pildīšanā vai apmācībā iesaistītā zemessarga aizvietošanu un kura šajā periodā nepārsniedz aizvietotā zemessarga darba līgumā noteikto atlīdzību atbilstoši aizvietošanas periodam,” situāciju skaidro komisijas priekšsēdētājs.

Lai motivētu uzņēmējus atbalstīt Zemessardzē dienošos darbiniekus, Saeimas Pieprasījumu komisijas deputāti sagatavos grozījumus Augstskolu likumā, Darba likumā un Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde