Saeimas priekšsēdētāja Saločos: brīvas un plaukstošas Baltijas valstis ir mūsu kopīgs sasniegums

(23.08.2014.)

„Brīvas un plaukstošas Baltijas valstis ir mūsu kopīgs sasniegums. Mēs pierādījām pārējai pasaulei, ka draudzīgu nāciju vienotība var mainīt vēstures gaitu. Tikai kopīgiem spēkiem un ar savstarpēju uzticību un koordinētu rīcību mums ir izdevies gūt panākumus." To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa sestdien, 23.augustā, piedaloties svinīgajos pasākumos par godu Baltijas ceļa 25.gadadienai Latvijas – Lietuvas pierobežas pilsētā Saločos.

Svinīgajā ceremonijā piedalījās arī Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja Loreta Graužiniene (Loreta Graužinienė) un Igaunijas parlamenta priekšsēdētājs Eiki Nestors (Eiki Nestor).

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka Baltijas ceļš kopš tā laika ir bijis mūsu veiksmes pamats, kā arī virziens, kas jāuztur. „Tas iedvesmoja pārējo pasauli ar apbrīnojamu vienotību un alkām pēc brīvības. Mēs sadevāmies rokās no Tompeja pils Tallinā cauri Latvijai līdz Ģedimina tornim Viļņā. Tādējādi mēs apliecinājām, ka saskaņotas idejas spēks, spēj izjaukt šķietami stabilas totalitāri veidotas sistēmas. Tas bija kluss, bet spēcīgs protests."

Baltijas ceļa mantojums vienmēr būs aktuāls un vērtīgs arī ārpus nospraustajām nacionālajām robežām, sacīja S.Āboltiņa, norādot, ka brīvība sagaida mūsu apliecinājumu ik dienu.

Atzīmējot šo nozīmīgo notikumu, Baltijas valstu parlamentu spīkeri nākamajām paaudzēm nodeva savus vēstījumus par Baltijas ceļa nozīmīgo lomu, kā arī atklāja šai gadadienai veltītu pieminekli.

Svinīgā pasākumā tika ierakta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm, uzsverot Baltijas ceļa nozīmīgo lomu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas neatkarības atgūšanā. Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētāji vēstījumu rakstījuši rokrakstā, un tas iespiests pergamentā.

Saeimas priekšsēdētāja savā vēstījumā akcentējusi Baltijas ceļa dalībnieku drosmīgo rīcību un to, ka pirms 25 gadiem baltieši no jauna atklāja savu patieso spēku.

Baltijas ceļš bija akcija, kuras laikā 1989.gada 23.augustā igauņi, latvieši un lietuvieši, stāvot cieši plecu pie pleca, sadevās rokās un izveidoja 600 kilometru garu cilvēku ķēdi, kas vijās cauri Baltijas valstu galvaspilsētām, ar mērķi atgūt savu valstu neatkarību.

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt