Āboltiņa ārvalstu vēstniekiem: Satversmes preambulas mērķis ir vienot un saliedēt Latvijas ļaudis

(19.06.2014.)

"Satversmes preambulas mērķis ir vienot un saliedēt Latvijas ļaudis, tādēļ Satversmes ievadā uzsvērts, ka Latvija atzīst un aizsargā cilvēka pamattiesības un ciena mazākumtautības," uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, ceturtdien, 19.jūnijā, uzrunājot klātesošos tradicionālajā parlamenta rīkotajā ārvalstu vēstnieku pieņemšanā.

Lai arī šodien Satversmes papildināšana Latvijai ir nozīmīgs notikums, vienlaikus ir ļoti svarīgi saprast, ka Satversme līdz ar šo jauninājumu nemainīsies, atzina Saeimas priekššēdētāja. Ar šo papildinājumu Satversmei netiek pievienots nekas tāds, kas Latvijas konstitucionālajā sistēmā līdz šim nebūtu bijis. Tajā ir akcentēti tie konstitucionālie procesi, kas valstī ir notikuši, to dibinot un neatkarību atjaunojot, tie pamatprincipi un vērtības, uz kurām mūsu valsts balstās,"sacīja S. Āboltiņa.

Uzrunājot ārvalstu vēstniekus, Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka notikumi Ukrainā ir kardināli mainījuši līdzšinējo drošības situāciju, un šis ir brīdis, kad Latvijai un pārējām NATO Eiropas valstīm jāsper konkrēti soļi, skaidri iezīmējot un demonstrējot rūpes par savu drošību, paaugstinot finansējumu aizsardzībai un attīstot iztrūkstošās militārās spējas.

"Esmu pārliecināta, ka jau pavisam drīz mēs pieņemsim nevis deklarāciju vai paziņojumu, bet Valsts aizsardzības finansēšanas likumu, demonstrējot politisku apņemšanos līdz 2020.gadam mūsu aizsardzības budžetu palielināt līdz vismaz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta."

"Laikā, kad Latvijas ekonomika pārliecinoši uzņēmusies izaugsmes līdera lomu Eiropas Savienībā un valstij ir ļoti veiksmīgi izdevies iekļauties Eiropas Savienības vienotās valūtas zonā, mūsu uzdevums ir ne vien turpināt strādāt pie izaugsmes veicināšanas un uzņēmējdarbības vides sakārtošanas, lai iespējami drīz sasniegtu Latvijai nozīmīgu ekonomikas un ārpolitikas mērķi - iestāšanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā, bet gluži tāpat mūsu uzdevums ir spēt gudri un tālredzīgi izmantot ekonomiskos un politiskos ieguvumus no dalības eirozonā, jo īpaši ārvalstu investoru piesaistīšanā," vēstniekiem uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Atskatoties uz desmitgadi kopš Latvijas pievienošanās Eiropas Savienībai, S. Āboltiņa atzina: lai Eiropas Savienība būtu stipra, droša un aizsargāta, ir svarīgi visi mūsu kaimiņi neatkarīgi no tā, kur ģeogrāfiski tie atrodas - dienvidu vai austrumu virzienā. "Un arī šovakar vēlos apliecināt, ka sadarbības stiprināšana ar Eiropas Savienības Austrumu partnerības iniciatīvas dalībvalstīm būs viena no svarīgām prioritātēm Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā. Vēlos uzsvērt, ka šajā laika posmā Latvijas uzkrāto pieredzi esam gatavi nodot tālāk Austrumu partnerības valstīm," savā uzrunā uzsvēra S. Āboltiņa.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde