Saeimā diskutē par gatavošanos Latvijas simtgadei

(13.06.2014.)

Kādi ir Latvijas simtgades svinību organizēšanas principi, mērķi un uzdevumi, organizācijas struktūra, nepieciešamā infrastruktūra un finansējums? Šie bija galvenie temati diskusijā „Latvijai – 100”, kas piektdien, 13.jūnijā, norisinājās Saeimas namā. Pasākumu organizēja Latvijas parlaments sadarbībā ar Kultūras ministriju.

Konferenci atklāja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Tajā ar prezentācijām uzstājās kultūras ministre Dace Melbārde, Kultūras ministrijas eksperts Jānis Dripe, kā arī „Estonia 100” un 2018.gadā gaidāmās Igaunijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē starptautiskās programmas vadītājs Jorma Sarvs (Jorma Sarv).

Konferences darbs tika organizēts paralēlās paneļdiskusijās. Pirmajā paneļdiskusijā tās dalībnieki runāja par ilgtspējas projektiem, kuri būtu jāattīsta kultūras, izglītības, zinātnes un inovācijas nozarēs, kā arī par iespējamo Latvijas simtgades kultūras programmu. Tāpat tajā tika diskutēts par kopienu, starpnozaru un starptautiskajiem projektiem un programmām, kuras Latvija vēlas īstenot, atzīmējot simtgadi.

Otrā paneļdiskusija bija veltīta jauniešu iesaistei Latvijas simtgades svinībās, tostarp Latvijas piedāvājumam jaunietim, kuram 2018.gadā apritēs 18 gadi.

Savukārt trešā paneļdiskusija tika veltīta jautājumiem par uzņēmēju iesaisti Latvijas simtgades svinībās un veiksmīgo uzņēmēju godināšanu, kā arī par ziedojumiem un cita veida atbalstu ar Latvijas simtgadi saistīto projektu īstenošanai.

Paneļdiskusijās piedalījās Saeimas Prezidija pārstāvji, parlamenta nozaru komisiju vadītāji un deputāti, kā arī mācībspēki un citi eksperti.

Pasākumam ikviens interesents varēja sekot līdzi Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.

 

Saeimas priekšsēdētāja: Latvijas simtgadei ir jākļūst par tiltu, kas saista valstiskuma pagātni, tagadni un nākotni

 

Diskusijas materiāli: 

Programma

Kultūras ministres Daces Melbārdes prezentācija - "Latvijai - 100"

Kultūras ministrijas eksperta Jāņa Dripes prezentācija - "Kultūras būves sabiedrības pašapziņai, integrācijai, lepnumam un starptautiskai satiksmei"

ES Padomes prezidentūras 2018 starptautiskās programmas vadītāja Jormas Sarva (Jorma Sarvprezentācija - "Estonia 100"

Diskusijas prezentāciju videoieraksts

I.Paneļdiskusijas videoieraksts

II.Paneļdiskusijas videoieraksts

III.Paneļdiskusijas videoieraksts

Fotogrāfijas

Videosižets




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt