Mūrniece: Lattelecom un TV3 strīda sekas var skart valsts drošību

(03.04.2014.)
Galerija

Lattelecom un TV3 nesaskaņu sekas var skart valsts drošību. To ceturtdien, 3.aprīlī, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputātiem diskutējot par MTG piederošā kanāla TV3 izslēgšanu no Lattelecom interaktīvās televīzijas, uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Deputāti vienojās aicināt valdību pievērst uzmanību šim gadījumam un ar to saistītajiem nacionālās drošības riskiem.

„Komisijas sēdes mērķis nav iejaukties divu komersantu attiecībās, bet iegūt informāciju par notiekošā apstākļiem, kā arī to, kādas būs Lattelecom lēmuma sekas īstermiņā un ilgtermiņā. Jau tagad ir skaidrs, ka šim komercstrīdam var būt tālejošas sekas – ne tikai mediju jomā, bet arī nacionālās drošības jautājumā,” uzsvēra I.Mūrniece. „Runa nav tikai par viena komerctelevīzijas kanāla izņemšanu no kabeļtelevīzijas operatora paketes. Tas var izraisīt lavīnveida sekas, radot precedentu arī turpmāk sašaurināt iedzīvotāju iespējas televīzijā skatīties nacionāla ražojuma saturu,” sacīja komisijas priekšsēdētāja, apliecinot, ka komisija turpinās sekot līdzi situācijas attīstībai. 

Šī gada 1.aprīlī beidzās līgums starp SIA „Lattelecom” un SIA „TV3 Latvia” par televīzijas kanāla TV3 izplatīšanu interaktīvajā televīzijā, un pusēm nav izdevies panākt kompromisu par TV3 pārraidīšanas interaktīvajā televīzijā licences maksu, deputātus informēja MTG TV un radio vadītāja Latvijā Baiba Zūzena, uzsverot, ka cenas pieaugums pamatojams ar pērn negūto ieņēmumu par TV3 apraidi bezmaksas virszemes apraidē. 

Ņemot vērā, ka reitingi rāda - TV3 ir valstī vispopulārākais televīzijas kanāls - lielākie zaudētāji šajā situācijā ir skatītāji, akcentēja komisijas deputāts Augusts Brigmanis (ZZS). Komisijas priekšsēdētājas biedrs Boriss Cilevičs akcentēja, ka strīda izšķiršanā būtisks aspekts ir faktiskais TV3 skatītāju skaita sarukums. B.Zūzena sacīja, ka pieaudzis TV3 skatītāju skaits internetā, kas liecina par iedzīvotāju interesi kanāla saturā.

Bažām par apdraudējumu nacionāli ražotam televīzijas saturam nav pamata, ņemot vērā, ka TV3 pārraidītais oriģinālsaturs ir aptuveni 2 stundas diennaktī, deputātiem sacīja Lattelecom pārstāvis Toms Meisītis. Turklāt likums neuzliek pienākumu bezmaksas virszemes apraidē obligāti pārraidīt nacionālos komerckanālus, sacīja T.Meisītis.

Arī valsts ir Lattelecom akciju turētāja, tādēļ tai būtu jāuzņemas lielāka atbildība par monolītas informatīvās telpas attīstību Latvijā, ne tikai par peļņas gūšanu, sacīja Latvijas Kultūras alianses pārstāve Liāna Langa.
Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) kompetencē nav iesaistīties komercstrīda risināšanā, padome var vienīgi aicināt puses konstruktīvā dialogā meklēt situācijas risinājumu, sacīja NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants. 

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) līdz aprīļa beigām sagatavos lēmumu, vai TV3 nav pārkāpis Negodīgas komercprakses aizlieguma likumu, pirms 1.aprīļa informējot skatītājus par alternatīvām platformām bez Lattelecom interaktīvās televīzijas, kurās pēc 1.aprīļa būs iespējams skatīties TV3, deputātus informēja PTAC direktore Baiba Vītoliņa. Viņa arī atgādināja, ka patērētājiem ir tiesības atteikties no līguma ar Lattelecom, nemaksājot līgumsodu.

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 13.maijā
13:50  Saeimas Prezidija sēde