Saeimas priekšsēdētāja: Latvijas un Gruzijas kopīgā pastmarka ir apliecinājums abu tautu draudzībai

(28.03.2014.)

Latvijas un Gruzijas diplomātisko attiecību divdesmitgadei veltītā pastmarka ir kā apliecinājums abu tautu draudzībai un labajām attiecībām. To piektdien, 28.martā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa svinīgajā pasākumā Saeimas namā, kur prezentēja Latvijas un Gruzijas diplomātisko attiecību divdesmitgadei veltītu pastmarku.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka, lai arī Rīgu un Tbilisi šķir daudzi tūkstoši kilometri, abu valstu tautām vienmēr bijušas ciešas un draudzības attiecības. „Īpašās saiknes un draudzība, kas valda starp mūsu cilvēkiem, šodien iegūst vēl vienu apliecinājumu šajā pastmarkā,” sacīja S.Āboltiņa.

S.Āboltiņa norādīja, ka jau šo svētdien ar saviem kolēģiem no Latvijas parlamenta dosies vizītē uz Gruziju, lai apliecinātu mūsu valsts atbalstu Gruzijai un kopīgās sarunās stiprinātu mūsu sadarbību gan attīstības sadarbības, gan Austrumu partnerības kontekstā. „Līdz ar sveicieniem no Latvijas saviem Gruzijas kolēģiem ar prieku personīgi pasniegšu mūsu valstu draudzībai par godu tapušo pastmarku un pirmās dienas aploksni.

Ceru, ka arī turpmāk, lai kur pasaulē tā ceļotu, šī pastmarka vienmēr sev līdzi nesīs tās pamatā ielikto miera, saticības un draudzības vēsti,” teica Saeimas priekšsēdētāja.Pērn novembrī, Saeimas priekšsēdētājai S.Āboltiņai tiekoties ar Gruzijas parlamenta priekšsēdētāju Dāvidu Usupašvili (David Usupashvili), abu valstu amatpersonas atklāja diplomātisko attiecību divdesmitgadei veltītās pastmarkas dizainu.

Pastmarku ar pirmās dienas zīmogu šodien simboliski apzīmogoja S.Āboltiņa un Gruzijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Teimurazs Džandžalija (Teimuraz Janjalia).

Gruzijas vēstnieks T.Džandžalija šodien apliecināja, ka Latvijas un Gruzijas savstarpējā sadarbība šo 20 gadu laikā ir bijusi ļoti aktīva, un Gruzija no Latvijas kolēģiem ir saņēmusi nozīmīgu atbalstu. 
Svinīgajā pasākumā filatēlistiem un citiem interesentiem bija iespēja Saeimas nama Lielajā vestibilā apzīmogot pastmarku un īpašo aploksni ar pirmās dienas zīmogu. Jaunās pastmarkas pirmās dienas zīmogošana līdz 19.00 norisinās pasta centrā „Sakta”, Brīvības bulvārī 32, Rīgā.

Latvijas un Gruzijas kopizdevuma pastmarkas dizaina autors ir Gruzijas mākslinieks Georgs Kartvelišvili. Pastmarkā attēloti būtiski abu valstu neatkarības simboli – Brīvības piemineklis Latvijas galvaspilsētā Rīgā un Piemineklis Mātei Gruzijai galvaspilsētā Tbilisi, un tās nominālvērtība ir 85 eiro centi. Pastmarka izdota 50 000 eksemplāru tirāžā.

Latviju un Gruziju vieno draudzīgas un konstruktīvas attiecības, ko apliecina intensīvs politiskais dialogs un aktīvie kontakti starp abu valstu iedzīvotājiem. Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Gruziju tika nodibinātas 1993.gada 11.martā. Latvija kā Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts vienmēr ir atbalstījusi Gruziju tās reformu īstenošanas procesā.

Fotogrāfijas no pasākuma: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157643049647725/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=nwGDEr3ABOc&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ 

Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesības 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt