Latvijas ukraiņi atbalsta Saliedētības komisijas aicinājumu par nedalāmu Ukrainu

(19.03.2014.)

„Ukraiņu biedrības Latvijā atbalsta Sabiedrības saliedētības komisijas marta sākumā vienbalsīgi pieņemto aicinājumu par atbalstu Ukrainas suverenitātei un miermīlīgam konflikta risinājumam,” uzsver Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis. Komisija trešdien, 19.martā, tikās ar ukraiņu diasporas organizācijām Latvijā, lai noskaidrotu, vai tām ir vienota attieksme pret notiekošo.

Komisijas sēdē piedalījās pārstāvji no Latvijas Ukraiņu biedrību apvienības, ukraiņu kultūras un izglītības biedrības „Dņipro”, Vangažu ukraiņu biedrības „Jatraņ”, Latvijas Ukraiņu kongresa, kā arī Ukrainas centra jauniešiem un bērniem Latvijā.

„Ukrainas jautājums šobrīd ir ļoti aktuāls, un situācija mainās ik stundu. Mēs varam un ir nepieciešams diskutēt par situāciju Ukrainā, bet notiekošais Krimā apliecina - robežas ir pārkāptas. Šādu pārliecību pauda arī tie ukraiņu diasporas Latvijā pārstāvji, kuri piedalījās šīsdienas sēdē. Tas nepārprotami apliecina arī vienotu nostāju pret Krimas 16.marta referendumu un teritorijas pievienošanu Krievijai,” uzsver I.Latkovskis.

Sēdē pārrunāta arī virkne citu ar situāciju Ukrainā saistītu jautājumu. Saistībā ar Eiropas Savienības sankcijām pret Krievijas Federācijas amatpersonām un citām personām, kuru darbības ir apdraudējušas Ukrainas teritoriālo vienotību un neatkarību, Latvijas Ukraiņu biedrības apvienības priekšsēdētāja Ludmila Belinceva sacīja, ka šie soļi ir stingri jāpārdomā, jo sankcijas var spēcīgi ietekmēt cilvēkus. Savukārt Latvijas Ukraiņu kongresa pārstāve Oksana Sičko pauda viedokli, ka sankcijām ir jābūt stingrām.

Sabiedrības saliedētības komisijas aicinājums par atbalstu Ukrainas suverenitātei un miermīlīgam konflikta risinājumam pieņemts 5.martā. Tajā komisija aicina uz principiālu nostāju par vienotu un nedalāmu Ukrainu un konflikta risinājumu bez militāras iejaukšanās visus Latvijas iedzīvotājus neatkarīgi no cilvēku nacionālās, reliģiskās un valstiskās piederības, Latvijas politiķus, kā arī Latvijā esošās ukraiņu biedrības un sabiedriskās organizācijas. 

 


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde