Deputāti uzklausīs cilvēktiesību aizstāvjus par Magņitska lietu un situāciju Krievijā

(17.02.2014.)

Lai diskutētu par aktuālajiem cilvēktiesību jautājumiem Krievijā un padziļināti iepazītos ar plašu rezonansi izraisījušo Sergeja Magņitska lietu, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti sēdē otrdien, 18.februārī, aicinājuši piedalīties žurnālisti un grāmatas „Kāpēc Eiropai vajadzīgs Magņitska likums: vai ES jāseko ASV?” redaktori Elenu Servatezu un krievu politiķi, vēsturnieku un žurnālistu Vladimiru Kara-Murzu.

„Virkne cilvēktiesību aizstāvju Magņitska lietu uzskata par vienu no kliedzošākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā pēdējo gadu laikā. Šodien Magņitska lieta liek uzdot jautājumus gan par pamata cilvēktiesību ievērošanu mūsdienu Krievijā, gan par valsts varas pārstāvju nesodāmības apziņu,” skaidro komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

„Aizvien biežāk redzam, ka Krievija tā vietā, lai nodrošinātu cilvēktiesību ievērošanu savā valstī, cilvēktiesību jautājumus cenšas izmantot kā politiskās ietekmes instrumentu ārvalstīs. Lai novērstu uzmanību no ļaunprātīgiem un sistemātiskiem cilvēktiesību pārkāpumiem pašu mājās, Krievija vērš kritiku pret ES dalībvalstīm, tajā skaitā Latviju,” akcentē I.Mūrniece. Viņa uzsvēra, ka aizvadītā gada nogalē, apmeklējot Latviju, Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretārs Bans Kimūns atzina, ka Latvija ir labs piemērs cilvēktiesību veicināšanā un ievērošanā.

Uz komisijas sēdi uzaicinātā E.Servetaza ir krievu izcelsmes žurnāliste, grāmatas „Kāpēc Eiropai vajadzīgs Magņitska likums: vai ES jāseko ASV?” redaktore. Savukārt V.Kara-Murza ir krievu politiķis, vēsturnieks un žurnālists, Krievijas opozīcijas koordinācijas padomes pārstāvis. 

Komisijas sēde notiks otrdien, 18.februārī, plkst.15.00 Saeimas Sarkanajā zālē Jēkaba ielā 11.

 

Pilns sēdes video ieraksts

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā