Eiropas lietu komisija mudina Zemkopības ministriju panākt izmaiņas ES normās attiecībā uz kūpinātas gaļas produktiem

(29.01.2014.)

Lai panāktu Latvijai labvēlīgas izmaiņas Eiropas Komisijas normās attiecībā uz kūpinātas gaļas un zivju produktiem, Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti trešdien, 29.janvārī, komisijas sēdē mudināja Zemkopības ministriju sadarbībā ar Latvijas gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociāciju un citiem nozarē strādājošajiem papildus pētīt benzopirēna līmeni mūsu valstī ražotajos kūpinātas gaļas un zivju produktos un rast pamatotus argumentus izmaiņām.

Šī gada septembrī Eiropas Savienībā (ES) stāsies spēkā jaunas normas attiecībā uz kūpinātas gaļas un zivju produktiem, kas paredz samazināt tajos atļautā benzopirēna līmeni. Tās pieņemtas 2011.gadā, un to piemērošanai tika dots trīs gadu pārejas periods, kurā ražotāji var pārskatīt ražošanas procesu, lai izvērtētu, vai tas atbilst labai ražošanas praksei, un panākt pēc iespējas zemāku kaitīgo vielu līmeni gala produktos.

Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretāra vietnieks Aivars Lapiņš komisijas sēdē deputātus informēja, ka jauno normu izstrādes gaitā ministrijas rīcībā esošie dati neliecināja par problēmām saistībā ar benzopirēna līmeni Latvijā ražotajos kūpinātas gaļas un zivju produktos, turklāt tolaik Latvijas nacionālā pozīcija šajā jautājumā bija saskaņota ar nozares pārstāvjiem mūsu valstī, taču jaunākie dati liecina par iespējamām problēmām, tāpēc nepieciešama papildu izpēte.

Tāpat A.Lapiņš apliecināja, ka ministrija ar nozares pārstāvjiem ir vienojusies veikt mūsu valstī ražoto kūpinātas gaļas un zivju produktu papildus izpēti, lai argumentēti pamatotu nepieciešamās izmaiņas jaunajās normās. Viņš arī pauda pārliecību, ka Latvija spēj pierādīt nepieciešamību veikt izmaiņas, un apliecināja ZM apņemšanos pie šī jautājuma strādāt kopā ar citām ES dalībvalstīm, kuras arī nav apmierinātas ar jaunajām prasībām.

Komisijas deputāts Ivars Zariņš (SC) aicināja ZM strādāt, lai ES līmenī noteiktu, ka gaļas kūpinājumi ir Latvijas nacionālais produkts, tādējādi aizsargājot to pret prasībām mainīt ražošanas procesu. Savukārt A.Lapiņš sacīja, ka ES veselības un patērētāju aizsardzības komisāru, kura pārziņā ir arī sabiedrības veselības jautājumi, nevar pārliecināt ar argumentu par gaļas kūpinājumiem kā tradicionālu produktu, jo arī tiem ir jāatbilst ES normām. Tāpēc argumentiem par izmaiņām jaunajās normās jābūt balstītiem uz pētījumos gūtiem datiem, teica A.Lapiņš.

Biedrības „Zemnieku federācija” vadītāja Agita Hauka komisijas sēdē pauda Latvijas mājražotāju gatavību finansēt nepieciešamās kūpinātas gaļas produktu analīzes, lai noteiktu benzopirēna līmeni tajos. Vienlaikus viņa pauda atbalstu I.Zariņa idejai par nepieciešamību noteikt, ka gaļas kūpinājumi ir Latvijas nacionālais produkts.


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde