Saeima pieņem grozījumus Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumā

(16.01.2014.)

Saeima ceturtdien, 16.janvārī, galīgajā lasījumā atbalstīja Saeimas Ārlietu komisijas sagatavotos grozījumus Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumā, kas paredz noteikt, ka par diplomātu var būt Latvijas pilsonis, kuram nav citas valsts pilsonības.

Tomēr izņēmuma gadījumos, ja tas nepieciešams Latvijas valsts interesēs, pēc ārlietu ministra priekšlikuma Ministru kabinets varēs ļaut piešķirt diplomātisko rangu Latvijas pilsonim, kuram ir citas valsts pilsonība.
Aizvadītā gada 1.oktobrī stājās spēkā grozījumi Pilsonības likumā, kas atzīst dubulto pilsonību, nosaka pilsonības piešķiršanu valstī dzimušu nepilsoņu bērniem un Latvijas pilsoņu bērniem, kuri dzimuši ārvalstīs, kā arī paredz izmaiņas naturalizācijas kārtībā. Lai nerastos situācija, ka Latvijas Republiku pārstāvošajiem diplomātiem varētu būt arī citas valsts pilsonība, grozījumi likumā noteic, ka diplomāts ir Latvijas pilsonis, kuram nav citas valsts pilsonības.

Kā iepriekš norādījuši likumprojekta autori, diplomāts, kuram ir dubultpilsonība, situācijās, kurās Latvijas un otras pilsonību pārstāvošās valsts intereses vai viedokļi atšķiras, nevar būt lojāls abām valstīm vienlaikus, un līdz ar izmaiņām Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumā šādas situācijas tiks novērstas.

Grozījumu mērķis ir Latvijai lojāla, starptautiskajām tiesībām atbilstoša un efektīva diplomātiskā un konsulārā dienesta darbība, nodrošinot Latvijas demokrātiskās iekārtas aizsardzību.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā