Baltijas Asamblejas prioritātes 2014.gadā – reģionālā enerģijas tirgus un transporta infrastruktūras attīstība

(02.12.2013.)

Kā prioritātes Baltijas valstu parlamentu un izpildvaras sadarbībai nākamajā gadā Baltijas Asambleja (BA) izvirzīja sadarbību četrās jomās. Kaimiņvalstis vēlas attīstīt reģionālo enerģijas tirgu, īpašu uzmanību pievēršot gāzes un elektroenerģijas starpsavienojumiem, kā arī transporta infrastruktūras savienojumu uzlabošana, par prioritāti izvirzot Rail Baltica projektu. Tāpat parlamentārieši vienojās sadarboties informācijas tehnoloģiju attīstīšanā, kā arī stiprināt Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbību, īpašu uzmanību pievēršot sadarbībai kiberdrošības jomā. Par to Rīgā notikušajā BA 32.sesijā, pieņemot nobeiguma dokumentu, vienojās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentārieši. 

Noslēdzot darba sesiju, parlamentārieši arī pieņēma rezolūciju, kurā aicina Baltijas valstu parlamentus un valdības strādāt vairākos virzienos, lai uzlabotu sadarbību reģiona ekonomikas izaugsmei. 

Deputāti rosina veidot kopīgu biroju Baltijas valstu uzņēmējdarbības interešu lobēšanai Eiropas Savienībā un vienotu trīspusējās ārējās ekonomiskās sadarbības politikas koordinācijas padomi. Tāpat dokumentā izteikts aicinājums saskaņot darbības ārvalstu tiešo investīciju piesaistei reģionam, izstrādāt vienotu pieeju kopīgam lauksaimniecības produktu eksportam uz starptautiskajiem tirgiem, kā arī izstrādāt kopīgu ilgtermiņa Baltijas tūrisma stratēģiju nākamajiem septiņiem gadiem.

Tāpat Baltijas valstu parlamentārieši vienojās aicināt Baltijas Ministru Padomi jeb Baltijas valstu parlamentu un valdību sadarbības platformu rīkot regulāras savstarpējās konsultācijas par PVN un veicināt šā nodokļa politikas harmonizāciju Baltijas valstīs, izstrādāt vienotu pieeju kopīgam lauksaimniecības produktu eksportam uz starptautiskajiem tirgiem, kā arī praktiski strādāt pie Rail Baltica projekta un vērtēt iespēju izveidot vienotu kibernoziedzības novēršanas un apkarošanas centru.

BA dalībnieki nolēma, ka nākamā asamblejas sesija notiks 2014.gada 23. un 24.oktobrī Tallinā. Nākamgad BA prezidējošās valsts funkcijas uzņemsies Igaunija. BA prezidenta amatā uz gadu šodien tika ievēlēta BA Igaunijas delegācijas vadītāja Laine Randjerve (Laine Randjärv).

Informācija par Baltijas Asambleju
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu sadarbības organizācija, kas dibināta ar mērķi koordinēt Baltijas valstu sadarbību parlamentārā līmenī, diskutēt par jautājumiem un projektiem, kas kopīgi visām trim reģiona valstīm, kā arī, lai paustu kopēju nostāju par politiskiem, ekonomiskiem, sociāliem un kultūras jautājumiem Eiropas Savienības un starptautiskā līmenī. BA veido nacionālās delegācijas - 12 līdz 20 deputāti no katras Baltijas valsts parlamenta.


Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157638170901165/ 
Videosižets: https://www.youtube.com/watch?v=YPJXqvku1jI
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesības 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt