Eiropas lietu komisijas deputāti tiekas ar Latvijas pārstāvi Eiropas Revīzijas palātā

(15.11.2013.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti piektdien, 15.novembrī, jau tradicionāli tikās ar Latvijas pārstāvi Eiropas Revīzijas palātā (ERP) Igoru Ludboržu. Tikšanās laikā I.Ludboržs iepazīstināja parlamentāriešus ar palātas veiktā Eiropas Savienības (ES) 2012.gada pārskata rezultātiem.

Aizvadītajā gadā ES budžeta izdevumos aplēstais kļūdu īpatsvars bija 4,8 procenti. Lai arī laika posmā no 2006. līdz 2009.gadam kļūdu īpatsvars ik gadu kritās, sākot ar 2010.gadu, tas katru gadu ir palielinājies, atzina I.Ludboržs. Balstoties uz ERP atziņām, ES dalībvalstīm bijusi pieejama informācija kļūdu novēršanai, norādīja Revīzijas palātas pārstāvis.

Kā noskaidroja deputāti, vislielākais aplēstais kļūdu īpatsvars – 7,9 procenti – konstatēts lauku attīstības, vides, zivsaimniecības un veselības jomās. Nākamais lielākais kļūdu īpatsvars 6,8 procentu apmērā bijis reģionālās politikas, enerģētikas un transporta jomās, informēja Latvijas pārstāvis ERP.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica akcentē, ka ERP ziņojumā ik gadu tiek norādīts uz kļūdām ES līdzekļu izmantošanā, un vaicāja, kā uz kopējā fona izskatās Latvija pārējo dalībvalstu vidū. I.Ludboržs sacīja, ka, lai arī jau vairākus gadus ziņojums ir negatīvs, Latvija tajā neizceļas starp citām dalībvalstīm.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas biedrs Atis Lejiņš interesējās par iespējamiem risinājumiem turpmākai kļūdu novēršanai, savukārt Eiropas lietu komisijas sekretārs Igors Pimenovs vaicāja, vai ERP ir labas prakses piemēri, kuri varētu kalpot par piemēru dalībvalstīm. I.Ludboržs teica, ka ERP veiktais pārskats ir dalībvalstu sasniegtā spoguļattēls, kurā atainots ERP viedoklis par konkrētām jomām, taču vienlaikus palāta sniedz rekomendācijas gan dalībvalstīm, gan Eiropas Komisijai (EK) par iespējamiem risinājumiem problēmu novēršanai. Turklāt EK seko līdzi rekomendāciju izpildei dalībvalstīs, atzīmēja I.Ludboržs.

ERP ir neatkarīga ES ārējās revīzijas iestāde. Gada pārskatos par ES budžetu un Eiropas attīstības fondiem ERP sniedz atzininumu par pārskatu ticamību un par tiem pakārtoto darījumu likumību un pareizību.

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt