Dolgopolovs konferencē Saeimā: izmaiņas pašvaldību finansēšanas kārtībā nepieciešamas nekavējoties

(08.11.2013.)
Galerija

„Diskusijas par iespējamiem pašvaldību finansēšanas modeļiem ilgst gadiem, bet situācija ir nobriedusi tik tālu, ka lēmumi ir jāpieņem nekavējoties.” To Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs uzsvēra piektdien, 8.novembrī, atklājot parlamentā konferenci par pašvaldību sistēmas pilnveidošanas iespējām.

„Nav pareizi, ka 92 no 119 pašvaldībām ir spiestas dzīvot no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda dotācijām. Nav pareizi, ka bez minētās palīdzības 95 pašvaldībām, tajā skaitā – 4 pilsētām, ir nepieciešamas papildu valsts dotācijas, lai savilktu galus kopā,” sacīja komisijas priekšsēdētājs.

S.Dolgopolovs norādīja, ka pašvaldību darbības uzlabošanai nepieciešams komplekss risinājumu modelis. Līdz ar finansēšanas modeļa maiņu nepieciešama arī „loģiska funkciju decentralizācija, kā arī rūpīgs izvērtējums par iespēju izstrādāt jaunu pašvaldību likumu”. 

Komisijas priekšsēdētājs akcentēja, ka tāpat būtiska nozīme ir valsts un pašvaldību sadarbībai. „Neapšaubāmi ir svarīgi pārraudzīt pašvaldību darbību, bet vēl svarīgāk ir sniegt nepieciešamo atbalstu un sadarboties vienotu mērķu sasniegšanai, veicinot arī pašvaldību piedalīšanos samilzušo problēmu risināšanas mehānisma izstrādē,” norādīja S.Dolgopolovs.

Tāpat svarīgi ir paplašināt sabiedrības līdzdalības iespēju pašvaldību darbā, palielinot iedzīvotāju lomu viņiem svarīgu jautājumu pieņemšanā, kas ir vietējās pārvaldes galvenais mērķis, teica komisijas priekšsēdētājs.

S.Dolgopolovs uzsvēra, ka šodienas diskusijā būtu svarīgi iezīmēt turpmākās darbības prioritātes, kā arī to realizācijas laika rāmjus. Komisijas priekšsēdētājs arī pateicās visām nevalstiskajām organizācijām, Latvijas Pašvaldību savienībai un Lielo pilsētu asociācijai par ieguldījumu likumprojektu izstrādes gaitā.

Konferencē „Pašvaldību normatīvais regulējums – nepieciešamās izmaiņas” eksperti, amatpersonas un nevalstisko organizāciju pārstāvji diskutē par pašvaldību darbības kvalitāti, kā arī likumdošanas iniciatīvām pašvaldību sistēmas darbības efektivitātes uzlabošanai.

Konferences darba kārtībā ir arī jautājumi par varas sadali vietējā pārvaldē, administratīvi teritoriālā iedalījuma ietekmi uz iedzīvotāju vajadzībām un iespējām, kā arī par pašvaldību vēlēšanu sistēmu un iedzīvotāju līdzdalību vietējā pārvaldē.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde