Mandātu komisija aicina Saeimā iesniegt sociāli atbildīgus kolektīvos iesniegumus

(06.11.2013.)

Uzsākot parakstu vākšanu par kādu sabiedrības iniciatīvu, parakstu vākšanas īstenotājiem jārīkojas sociāli atbildīgi un vispirms jāpārliecinās, ka iniciatīvas atbilst Satversmei un starptautiskajiem līgumiem. Uz to trešdien, 6.novembrī, projekta „Manabalss.lv” īstenotājiem - Sabiedrības Līdzdalības Fondam – nosūtītajā vēstulē vērsa uzmanību Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija.

„Jau pusotru gadu parlamenta darba kārtībā tiek iekļauti arī tie jautājumi, uz kuriem sabiedrība norāda, vēršoties Saeimā ar kolektīvo iesniegumu – esam vērtējuši jau četras šādas iniciatīvas. Taču, lai uzlabotu šo tiešās demokrātijas instrumentu, aicinām elektronisko parakstu vācējus – biedrību Sabiedrības Līdzdalības Fonds – vispirms izvērtēt, vai tajā uzsāktās iniciatīvas atbilst kolektīvā iesnieguma kritērijiem,” skaidro Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs.

Saeimas kārtības rullis nosaka – kolektīvais iesniegums nedrīkst ietvert demokrātiskā sabiedrībā nepieņemamu vai klaji aizskarošu prasījumu, un tas nedrīkst pārkāpt vērtības, respektējot cilvēka cieņu, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesības un arī minoritāšu tiesības, atgādina V.Orlovs. Iniciatīvas, kas neatbilst šiem priekšnoteikumiem, netiks virzītas tālākai izskatīšanai Saeimā, teikts komisijas vēstulē. 

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde, kurā veic kolektīvā iesnieguma sākotnējo izvērtēšanu, sarīkojama ne vēlāk kā mēnesi pēc kolektīvā iesnieguma saņemšanas Saeimā. Komisijas sēdē tiek aicināta persona, kas pilnvarota pārstāvēt kolektīvā iesnieguma iesniedzējus, deputāti no citām Saeimas komisijām un pārstāvji no institūcijām, kurus skar kolektīvajā iesniegumā ietvertais prasījums.

Ne vēlāk kā triju mēnešu laikā pēc kolektīvā iesnieguma saņemšanas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija sagatavo ziņojumu par kolektīvā iesnieguma izvērtēšanu komisijā un Saeimas lēmuma projektu par kolektīvā iesnieguma turpmāko virzību.

Saskaņā ar 2012.gada 19.janvārī pieņemtajiem grozījumiem Saeimas kārtības rullī ne mazāk kā 10 000 pilsoņu ir iespēja vērsties Saeimā ar kolektīvu iesniegumu. Iesniegumu var parakstīt Latvijas pilsoņi, kas tā iesniegšanas dienā sasnieguši 16 gadu vecumu. Parakstus iespējams vākt arī elektroniski, ja tiek nodrošināta parakstu identifikācija un fizisko personu datu aizsardzība.

Līdz šim Saeima saņēmusi četrus kolektīvos iesniegumus, kuros iedzīvotāji aicinājuši noteikt atbildību par Saeimas deputātu zvēresta laušanu, veikt izmaiņas C vīrushepatīta ārstēšanai nepieciešamo medikamentu valsts kompensācijā, noteikt limitu fotoradaru fiksētajam transportlīdzekļu braukšanas ātrumam un rīkot referendumu par eiro ieviešanas laiku. 

 

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta