Saeima rīt galīgajā lasījumā lems par izmaiņām bērnu pabalstu sistēmā

(30.10.2013.)

Saeima ceturtdien, 31.oktobrī, galīgajā lasījumā steidzamības kārtā lems par grozījumiem Valsts sociālo pabalstu likumā un likumā „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, kas paredz izmaiņas bērna kopšanas pabalsta un vecāku pabalsta aprēķināšanā.

 Bērna kopšanas pabalstu paredzēts palielināt no 100 līdz 120 latiem jeb 171 eiro, un līdz bērna pusotra gada vecumam to kopā ar vecāku pabalstu varēs saņemt arī nodarbinātās personas.

Izmaiņas arī paredz līdz bērna pusotra gada vecumam pagarināt vecāku pabalsta saņemšanas periodu, to mēnesī nosakot 43,75 procentu apmērā no vecāka bruto algas, kā arī saglabāt iespēju vecāku pabalstu saņemt līdz bērna gada vecumam, tā apmēru nosakot 60 procentu apmērā no bruto algas.

Rītdien galīgajā lasījumā Saeima lems arī par grozījumiem Imigrācijas likumā, kas paredz ieviest kvotas, pret nekustamā īpašuma iegādi izsniedzot uzturēšanās atļaujas. Likuma grozījumi izstrādāti, lai ierobežotu darījumu skaitu, nekustamā īpašuma pircējiem no trešajām valstīm piešķirot termiņuzturēšanās atļaujas.

Izskatīšanai galīgajā lasījumā sagatavoti arī grozījumi Politisko partiju likumā, kas paredz, ka turpmāk partijas dibinātāju sapulces norisi apliecinās zvērināts notārs, un grozījumi Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā, kas paredz iespēju karavīriem un zemessargiem, kuri dienestu pilda starptautiskajās misijās, piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās starptautiskās operācijas rajonā.

Darba kārtībā izskatīšanai galīgajā lasījumā iekļauti arī grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz pastiprināt normatīvo regulējumu cīņai pret nelegālā alkohola tirdzniecību. Likumprojekta redakcija paredz, ka mājas vai dzīvokļa īpašnieks vispirms tiks rakstiski brīdināts par nelikumībām viņa īpašumā, un, ja gada laikā pēc tam nebūs novērsta nelikumīgā alkoholisko dzērienu izgatavošana, glabāšana vai realizācija, īpašniekam varēs piemērot naudas sodu.

Parlaments rīt arī lems par septiņu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū grozījumi likumā „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”, kas paredz atzīmējamo dienu sarakstā iekļaut arī Robežsargu dienu un Policijas darbinieku dienu, grozījumi Civilprocesa likumā, ar kuriem plānots pāriet uz tā saukto tīro tiesu instanču  sistēmu arī civilprocesā, kā arī grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, ar kuriem paredzēts reformēt līdzšinējo administratīvo iedalījumu, dodot tiesības vietējām pašvaldībām apvienoties. 

Saeimas sēdē deputāti arī izskatīs lēmuma projektu par Ilmāra Rimšēviča ievēlēšanu Latvijas Bankas prezidenta amatā.

Kopumā 31.oktobra Saeimas sēdē paredzēts izskatīt 32 jautājumus, un darba kārtība pieejama: http://ej.uz/2o5d.

Savukārt pulksten 17.00 rītdien Saeimā paredzēts izskatīt atbildīgo amatpersonu atbildes uz deputātu jautājumiem. Deputātu jautājumi un amatpersonu atbildes pieejamas: http://ej.uz/3gjp



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde