Seminārā-diskusijā Saeimā diskutē par diasporas interešu pārstāvēšanu izcelsmes zemēs

(30.09.2013.)

Kā ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem vislabāk pārstāvēt savas intereses Latvijā? Ko no citu valstu pieredzes varam mācīties? Šie jautājumi bija semināra-diskusijas „Diasporas interešu pārstāvēšana izcelsmes zemēs”  uzmanības centrā, kas Saeimā notika pirmdien, 30.septembrī.

Semināra-diskusijas „Diasporas interešu pārstāvēšana izcelsmes zemēs” atklāšanā klātesošos uzrunāja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš.

Semināra–diskusijas pirmā daļa bija veltīta prezentācijām par diasporu interešu pārstāvēšanu izcelsmes zemēs, un tajā klātesošos uzrunāja Francijas Senāta Kultūras, izglītības un komunikācijas komisijas priekšsēdētāja vietnieks un Francijas Senāta sadraudzības grupas ar Latviju priekšsēdētājs Žaks Ležandrs (Jacques Legendre), Igaunijas parlamenta Kultūras lietu komisijas locekle Līza Pakosta (Liisa Pakosta), Īrijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Eidans Kirvans (Aidan Kirwan), kā arī Pasaules lietuviešu jaunatnes asociācijas priekšsēdētājs Ķēsts Pikūns (Kęstas Pikūnas) un Ārzemēs dzīvojošo somu parlamenta sekretāre Tīna Nordkviste (Tina Nordqvist).

Pasākuma otrajā daļā notika apaļā galda diskusija par diasporas interešu pārstāvēšanas Latvijas modeli. Tajā piedalījās Saeimas deputāts Arvils Ašeradens, Pasaules brīvo latviešu apvienības priekšsēdētājs Jānis Kukainis, Eiropas Latviešu apvienības priekšsēdētājs Aldis Austers, Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Rolands Lappuķe, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieka vietnieks Jānis Citskovskis, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars un Sabiedriskās politikas centra „Providus” direktore Dace Akule. Diskusiju vadīja Sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētāja biedrs Valdis Liepiņš.

Konferencē piedalījās Saeimas deputāti, kā arī ārvalstu diplomātisko pārstāvniecību Latvijā, diasporas organizāciju un mediju pārstāvji.

Semināru-diskusiju organizēja Saeimas Sabiedrības saliedētības komisija un Ārlietu komisija.

 

Diasporas diskusija Saeimā: lai veidotu saliedētu nāciju, jāraugās pāri valsts robežām

 

Semināra-diskusijas materiāli:

Semināra-diskusijas programma latviešu valodā un angļu valodā

Semināra diskusijas audioieraksts latviešu valodā un angļu valodā

Igaunija Rigikogu Kultūras lietu komisijas locekles Līzas Pakostas (Liisa Pakosta) videouzruna 

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde