Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas apsveikums Līgo svētkos

(21.06.2013.)

Domājot par to, kuras ir skaistākās puķes, ko latvieši iepinuši pasaules vainagā, viena atbilde uzreiz ir skaidra – tā ir no tūkstošiem gadu tālas pagātnes līdz pat mūsdienām nestā un koptā Jāņu tradīcija. Tautā tā tika turēta dzīva pat bargākajos svešu varu kundzības laikos, kad Jāņus nedrīkstēja ne pieminēt, un arī tagad, 21.gadsimtā, kad daudziem notikumiem labprātāk sekojam ekrānā, ne dzīvē. Jāņu mistērijas spēks mūs atslēdz no virtuālās pasaules un liek pulcēties dabā pie ugunskuriem arī tad, ja līst kā pa Jāņiem. 

Jāņi allaž ir bijis arī spēcīgākais saliedētības instruments, jo Jānim ikviens jāņabērns labs, kas Jānīti daudzināja, tāpat kā visa laba Jāņu zāle, ko pin Jāņu vainagā. Līgo vakarā īpašs spēks vieno cilvēkus, to mūsu senči zināja – jo vairāk līgotāju Jāņu naktī sanāk vienkopus, jo lielāka svētība ļaudīm un saimniecībai.

Novēlu ikvienam no jums Jāņos sajust kopā būšanas vienojošo prieku, uz mirkli ļauties Līgo nakts noslēpumainībai un smelties spēku un svētību katrai ģimenei un mūsu valstij.

Un lai jūsu pulkā vienmēr būtu kāds, kuram tie ir pirmie Jāņi mūžā!    

Piektdien, 29.martā