Eiropas lietu komisija ar ES komisāru pārrunā attīstības sadarbības politikas nākotni

(10.05.2013.)

Lai pārrunātu aktuālos Eiropas Savienības (ES) dienaskārtības jautājumus, tostarp par attīstības sadarbības politikas jauno ietvaru pēc 2015.gada un tālāku ES integrāciju, kā arī runātu par jaunāko informāciju Latvijas stratēģiskā mērķa – vienotās Eiropas valūtas eiro ieviešanas - kontekstā, Saeimas Eiropas lietu komisija piektdien, 10.maijā, tikās ar ES attīstības komisāru Andri Piebalgu.

„Šodien jau tradicionāli komisija tikās ar attīstības komisāru Piebalgu, lai pārrunātu aktualitātes Eiropas Savienības attīstības sadarbības politikā un virkni citu jautājumu. Lai arī lēmums vēl nav pieņemts, diskusijās par iespējamām Latvijas prioritātēm Eiropas Savienības Padomes prezidentūras periodam 2015.gada pirmajā pusē īpaši iezīmējusies tieši attīstības sadarbība, tāpēc zīmīgi, ka Eiropas Savienības līmenī par šo jomu atbildīgs ir komisārs no Latvijas,” akcentēja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Šobrīd ES attīstības sadarbības politikas kontekstā prioritārs ir jautājums par pārmaiņām pēc 2015.gada, sēdē sacīja A.Piebalgs, uzsverot, ka Eiropas Komisijas aktuālais priekšlikums paredz visaptveroša un universāla attīstības ietvara izveides nepieciešamību, kura mērķi attiektos uz tādām jomām kā nabadzības mazināšana, izaugsme, vides ilgtspēja, drošība un miers, kā arī tiesības, tostarp cilvēktiesības. Plānots, ka jaunā ES attīstības sadarbības politika attieksies uz mazāku sektoru loku kā līdz šim, uzsvaru liekot uz lauksaimniecību un enerģētiku, tāpat paredzēts mainīt finansējuma piešķiršanas principus attīstības sadarbības valstīm un tiekties uz lielāku caurskatāmību attīstības sadarbībā, deputātus informēja A.Piebalgs.

Diskusijas par jauno ES attīstības ietvaru šobrīd ir sākuma stadijā, un Latvija kā ANO dalībvalsts tajā ieņems būtisku lomu, sacīja komisārs, atzīmējot, ka diskusiju noslēgums plānots 2014.gada beigās. Vienlaikus A.Piebalgs akcentēja, ka attīstības sadarbības kontekstā liela loma ir ES jaunajam daudzgadu budžetam 2014. – 2020.gadam, un informēja, ka jau nākamnedēļ paredzēta Eiropas Savienības Padomes un Eiropas Parlamenta (EP) diskusija par jauno budžetu, atzīmējot, ka kopš jaunā finanšu ietvara pieņemšanas Eiropadomes samitā šī gada februārī oficiālas sarunas ar EP nav notikušas.

Deputāts Ojārs Kalniņš (Vienotība), uzsverot, ka attīstības sadarbībā būtiskāko lomu ieņem ANO un tās īstenotās programmas, interesējās par Ķīnas lomu šajā jomā, savukārt Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas biedrs Atis Lejiņš interesējās par iespējamiem rezultātiem jaunā ES daudzgadu budžeta apstiprināšanā.

Sēdē A.Piebalgs arī akcentēja Latvijas mērķi pievienoties eirozonai nākamā gada 1.janvārī un sacīja, ka šī jautājuma kontekstā ES līmenī šobrīd liela uzmanība pievērsta mūsu valsts sabiedrības noskaņojuma attīstībai.

Deputāts Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) vērsa uzmanību uz publiskajā telpā izskanējušām un Latvijas sabiedrībā rezonansi guvušām bažām saistībā ar eirozonas nākotni. A.Piebalgs pauda pārliecību par eiro stabilitāti, ko apliecina aizvien pieaugošās eiro valūtas aizdevumu procentu likmes, kā arī virkne citu faktu.

Informējot par aktualitātēm ES tālākas integrācijas kontekstā, ES attīstības komisārs sacīja, ka pašlaik nozīmīgas ir diskusijas par ES konkurētspēju un enerģētiskās neatkarības palielināšanu, jo pašlaik Eiropā būtiska problēma ir enerģijas cenu palielināšanās un atkarības pieaugums no importa piegādēm.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta