Saeima nosaka regulējumu kolekcionāra dārzeņu šķirņu sēklu izplatīšanai

(25.04.2013.)

Lai sēklu šķirņu kolekcionāriem noteiktu nosacījumus un prasības dārzeņu sēklu šķirņu izplatīšanai, Saeima ceturtdien, 25.aprīlī, galīgajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus Sēklu un šķirņu aprites likumā.

Turpmāk kolekcionāriem būs jāreģistrējas dārzeņu šķirņu kolekcionāru reģistrā, iesniedzot iesniegumu un dārzeņu šķirņu kolekcijā esošo šķirņu sarakstu Valsts augu aizsardzības dienestā. Informācija par kolekcionāriem tiks uzglabāta kolekcionāru reģistrā, un to uzturēs Valsts augu aizsardzības dienests. Precīzu kolekcionāru skaitu ir grūti noteikt, taču pēc pašreiz pieejamās informācijas varētu būt 10 -15 kolekcionāru, norāda likumprojekta autori.

Pieņemtie likuma grozījumi arī definē, kas ir dārzeņu šķirņu kolekcionārs un kolekcionāra šķirne, kā arī precizē Valsts augu aizsardzības dienesta funkcijas attiecībā uz atļaujas izsniegšanu lopbarības augu sēklu maisījumu dabiskās vides saglabāšanai tirdzniecībai.

Valsts nodevu par kolekcionāra reģistrēšanu un izmaiņu veikšanu un prasības un kārtību dārzeņu šķirņu kolekcijā esošo sēklu izplatīšanai, kā arī nosacījumus kolekcionāram un kolekcionāra šķirņu izplatīšanai noteiks Ministru kabinets.

Līdz šim Sēklu un šķirņu aprites likums neregulēja kolekcionāra šķirņu sēklu izplatīšanu.





Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī