Saeima atbalsta Patvēruma likuma pilnveidošanu

(11.04.2013.)

Saeima ceturtdien, 11.aprīlī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Patvēruma likumā, kas paredz pilnveidot patvēruma procedūru, nodrošināt tās efektivitāti un novērst ļaunprātīgas izmantošanas iespējas.

Lai paātrinātu iesniegumu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanas izskatīšanu, paredzēts noteikt, ka lēmumu par atteikumu piešķirt statusu, ja iesniegums iesniegts robežšķērsošanas vietā, saīsinātajā kārtībā varēs pieņemt arī Valsts robežsardzes priekšnieka pilnvarota amatpersona, un tas būs jāpieņem piecu darba dienu laikā.

Pašreiz lēmumu par statusa piešķiršanu pieņem Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) un iesniegumu izskatīšana saīsinātajā kārtībā ilgst aptuveni trīs mēnešus, bet parastās procedūras kārtībā astoņus līdz deviņus mēnešus.

Lai novērstu patvēruma procedūras ļaunprātīgu izmantošanu un nodrošinātu tās efektivitāti, nepieciešams veikt patvēruma meklētāju aizturēšanu, kurai jāatbilst vispārējiem cilvēktiesību pamatprincipiem, norāda likumprojekta autori. Tāpēc likumprojektā precizēti patvēruma meklētāju aizturēšanas nosacījumi.

Turpmāk PMLP priekšnieka pilnvarota amatpersona iesniegumu varēs izskatīt saīsinātā kārtībā un pieņemt lēmumu par atteikumu piešķirt bēgļa vai alternatīvo statusu arī, ja patvēruma meklētājs nav iesniedzis informāciju vai pastāv iespējamība, ka viņš ļaunprātīgi ir iznīcinājis vai izmetis identitāti apliecinošu vai ceļošanas dokumentu, kā arī, ja tas ir iesniedzis nekonsekventu, pretrunīgu, neticamu vai nepietiekamu informāciju, nepiekrīt pirkstu nospiedumu noņemšanai vai ir nelikumīgi ieceļojis valstī, vai paildzinājis savu uzturēšanos un bez vērā ņemama iemesla nav iesniedzis iesniegumu agrāk. Tāpat bēgļa statusa piešķiršanu varēs atteikt, ja patvēruma meklētājs ir bijis izraidīts no Latvijas par draudu radīšanu valsts drošībai vai sabiedriskajai kārtībai un drošībai un ir iekļauts to ārzemnieku sarakstā, kuriem ieceļošana mūsu valstī ir aizliegta.

Savukārt, lai nodrošinātu patvēruma meklētāju uzskaiti un patvēruma procedūras virzību, PMLP veidos, uzturēs un aktualizēs patvēruma meklētāju reģistru. Paredzēts, ka Ministru kabinets noteiks iekļaujamo ziņu apjomu, ziņu iekļaušanas un izmantošanas kārtību, kā arī institūcijas, kurām piešķirama piekļuve reģistrā iekļautajām ziņām.

Likumprojekts arī paredz noteikt, ka PMLP varēs patvēruma meklētājus izmitināt ārpus patvēruma meklētāju izmitināšanas centra „Mucenieki”, ja pārsniegta tā uzņemšanas ietilpība, kā arī virkni citu grozījumu.
Ar grozījumiem paredzēts pārņemt Eiropas Savienības direktīvu par standartiem, lai kvalificētu trešo valstu valstspiederīgos vai bezvalstniekus kā starptautiskās aizsardzības saņēmējus, par vienotu statusu bēgļiem vai personām, kas tiesīgas saņemt alternatīvo aizsardzību, un par piešķirtās aizsardzības saturu, kā arī direktīvu, kas ietver starptautiskās aizsardzības saņēmējus.

Pēdējos gados audzis patvēruma meklētāju skaits. 2010.gadā saņemts 61 personas iesniegums, 2011.gadā 335 personu un laikā no 2012.gada pirmajos desmit mēnešos ― 171 personas iesniegums.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt