Saeima rītdien lems par uzdevumu Tieslietu ministrijai izstrādāt likumprojektu „Atbildība par Saeimas deputāta zvēresta laušanu”

(10.04.2013.)

Saeimas ceturtdienas, 11.aprīļa, sēdes darba kārtībā iekļauts lēmuma projekts, ar kuru paredzēts uzdot Tieslietu ministrijai (TM) sagatavot un iesniegt Saeimā likumprojektu „Atbildība par Saeimas deputāta zvēresta laušanu”.

 Saeimas mandātu, ētika un iesniegumu komisijas sagatavotajā lēmuma projektā paredzēts, ka atbildīgajai ministrijai līdz šī gada 31.decembrim, balstoties uz 13 854 pilsoņu kolektīvo iesniegumu „Atbildība par Saeimas deputāta zvēresta laušanu”, jāsagatavo tiesiskais regulējums gadījumiem, kad tiek pārkāpts Saeimas deputāta svinīgais solījums (zvērests).

Galīgajā lasījumā rītdien Saeima lems par grozījumiem Arhīvu likumā, kas paredz iespēju zinātniekiem, studentiem, bibliotēkām, muzeju darbiniekiem vai fiziskām personām zinātniskas vai pētnieciskas darbības veikšanai piekļūt atsevišķiem ierobežotas pieejamības arhīvu materiāliem. Tās galvenokārt ir lietas par personām, kuras padomju varas gados tiesātas par politiskiem noziegumiem, kā arī lietas par Latvijas Komunistiskās partijas augstākās vadības personu lietas.

Otrajā lasījumā rītdienas darba kārtībā ir grozījumi Vekseļu likumā, kas paredz ieviest elektronisku vekseli, un grozījumi Medību likumā, ar kuriem plānots samazināt administratīvo slogu medniekiem un ieviest efektīvu mehānismu medījamo dzīvnieku nodarīto postījumu samazināšanai.

Savukārt pirmajā lasījumā Saeima rītdien izskatīs sešus likumprojektus, tostarp grozījumus Patvēruma likumā, kas paredz pilnveidot patvēruma procedūru, nodrošināt tās efektivitāti un novērst ļaunprātīgas izmantošanas iespējas, ņemot vērā patvēruma meklētāju skaita pieaugumu. Ar likuma izmaiņām paredzēts paātrināt iesnieguma izskatīšanu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu.

Saeima pirmajā lasījumā konceptuāli lems arī par četru likumprojektu paketi, kas paredz pilnveidot finanšu konglomerātā esošo kapitālsabiedrību uzraudzību.

Rītdien Saeima arī lems par S.Lodziņas atbrīvošanu no Augstākās tiesas tiesneša amata un D.Treijas un L.Paegļkalnas apstiprināšanu par rajona (pilsētas) tiesas tiesnesēm. 

Kopumā Saeimas 11.aprīļa sēdes darba kārtībā ir 21 jautājums. Sēdes darba kārtība pieejama: http://titania.saeima.lv/LIVS11/SaeimaLIVS2_DK.nsf/DK?ReadForm

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī