Valstiskās audzināšanas apakškomisija aicina vērtēt NVA rīcību, izplatot bukletus par darba iespējām ārzemēs

(09.04.2013.)

Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas deputāti otrdien, 9.aprīlī, diskutējot par to, vai valstij jāpopularizē darba iespējas ārvalstīs, vienojās aicināt Labklājības ministriju vērtēt, vai tās pakļautībā esošās Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) izplatītie informatīvie materiāli par darba iespējām ārzemēs un to izplatīšanas veids nav uzskatāms par netiešu aizbraukšanas popularizēšanu.

Apakškomisijas deputāti pauda sašutumu par NVA plaši sagatavoto informatīvo materiālu klāstu par darba iespējām ārvalstīs, kas tika izplatīts 19. Starptautiskajā izglītības izstādē „Skola 2013”.

Valsts interesēs ir pēc iespējas mazināt latviešu emigrāciju uz ārvalstīm, veicināt repatriāciju un ierobežot jaunus imigrācijas riskus nākotnē. Par to vienisprātis bija apakškomisijas deputāti.

„Ir saprotams, ka ekonomiskās krīzes un to sociālo seku apstākļos daudziem tautiešiem darbs ārzemēs bija vienīgā iespēja. Tajā pašā laikā valsts iestādēm būtu jāpauž viennozīmīga attieksme – aicināt tautiešus palikt Latvijā. Pārlieku centīga darba iespēju reklāma ārvalstīs var noskaņot par labu aizbraukšanai arī tos pilsoņus, kuri par šādu lēmumu nav izšķīrušies. Diemžēl daudzi aizbraucēji tēvzemē neatgriežas, kas Latvijas iedzīvotājiem nozīmē mūsu tautsaimniecībā neieguldītu darbu un līdzekļus,” uzsvēra apakškomisijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

„Valsts uzdevums ir sekmēt tādus sociāli ekonomiskos apstākļus, lai ikvienam pilsonim būtu iespējas pilnvērtīgi dzīvot, attīstīt talantus un strādāt Latvijā. Tikmēr jebkādos apstākļos ikvienai valsts iestādei jāapliecina, ka tautiešu izvēle par labu dzīvei Latvijā ir Latvijas kopējā griba un aicinājums. Nodarbinātības valsts aģentūru aicinām vairāk popularizēt labās prakses piemērus Latvijā, kā arī informatīvajos bukletos par darba iespējām ārvalstīs uzsvērt arī šādas izvēles negatīvās sekas,” sacīja R.Dzintars, uzsverot ― būtiski, lai šādi informatīvie materiāli saturētu aicinājumu izsvērt visas iespējas, kā palikt Latvijā vai atgriezties mājās pie pirmās iespējas, ja šāds risinājums tūlītēji nav atrodams.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt