Saeimas komisija aicinās vērtēt tiesneses rīcību, pasludinot Ķemeru viesnīcas īpašnieka maksātnespēju

(04.04.2013.)

Saeimas Pieprasījumu komisija ceturtdien, 4.aprīlī, vienojās aicināt ģenerālprokuroru, tieslietu ministru un Maksātnespējas administrācijas direktoru izvērtēt Jūrmalas pilsētas tiesas tiesneses Freimanes rīcību, pasludinot valsts nozīmes kultūras pieminekļa „Ķemeru viesnīca” īpašnieka SIA „Ominasis Latvia” maksātnespēju, tādējādi pārtraucot problēmas līdzšinējo risināšanu tiesiskā ceļā un atceļot plānoto izsoli. Maksātnespējas process draud ar objekta sadalīšanu un tā pārdošanu daļās, kas nozīmētu viesnīcas darbības neatjaunošanu.

„Lai nodrošinātu Ķemeru viesnīcas saglabāšanu un aizsardzību, kā arī kurortoloģijas nozares atjaunošanu Latvijā, Pieprasījumu komisija aizvadītajā gadā lūdza premjeru izskatīt iespēju valstij piedalīties izsolē par šī valsts nozīmes kultūras pieminekļa iegādi. Diemžēl valdība šo lēmumu noraidīja. Tomēr komisija aicināja ekonomikas ministru piesaistīt investorus, lai nodrošinātu īpašuma pārdošanu kā vienotu veselumu un valsts interešu aizstāvēšanu. Taču pagājušajā nedēļā negaidīti uzzinājām, ka izsole nenotiks, jo Jūrmalas tiesa pasludinājusi viesnīcas īpašnieka maksātnespēju, kas nozīmē tieši pretēju procesu,” bažas par radušos situāciju sēdē pauda komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks.

Zvērināts advokāts Artūrs Spīgulis, informējot deputātus par situāciju jautājumā par Ķemeru viesnīcu, sacīja, ka maksātnespējas process ierosināts, pamatojoties uz SIA „Arhiidea” pieteikumu, par spīti tam, ka Jūrmalas pilsētas tiesa iepriekš noraidījusi tādu pašu SIA „Arhiidea” pieteikumu, norādot, ka starp pusēm pastāv strīds par saistībām, kas nav risināms, iesniedzot maksātnespējas pieteikumu.

A.Spīgulis uzsvēra, ka maksātnespēja panākta negodprātīgā ceļā, jo tiesnese atteicās pieņemt SIA „Ominasis Latvia” iebildumus par maksātnespēju un pierādījumus, apšaubot SIA „Ominasis Latvia” pilnvaru advokātam A.Spīgulim. Tāpat tiesnese esot apšaubījusi AS „Rietumu banka” veikto maksājumu ar nolūku aizsargāt savas kā viena no lielākajiem SIA „Ominasis Latvia” kreditoriem un komercķīlas ņēmēja tiesiskās intereses. Banka bija pilnībā apmaksājusi rēķinu, uz kura pamata ierosināta maksātnespēja. Advokāts arī deputātiem sacīja, ka SIA „Arhiidea” ir uzlikusi liegumu savam kontam saņemt naudu.

Komisijas deputāte Inga Bite (RP) vērsa klātesošo uzmanību, ka viņas pieredze darbā tiesā apliecina – tiesnesei bija jāizskata materiāli pat gadījumā, ja pārstāvim ir problēmas ar pilnvarojumu.

Deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (RP) sacīja, ka notiekošais aktualizē virkni jautājumu par tiesu varas godprātību, kā arī maksātnespējas institūtu. Arī deputāte Ilma Čepāne (Vienotība) vērsa uzmanību uz faktu, ka strīdīgās un miljonu vērtās maksātnespējas lietās par administratoriem tiek iecelti vieni un tie paši administratori, un uzsvēra, ka tiesu sistēmai ir jārisina tiesnešu negodprātīgas rīcības problēma. Ķemeru viesnīcas lieta apliecina valsts bezspēcību, iespējams, negodīgu cilvēku priekšā, teica I.Čepāne.

Komisijas deputāts Dāvis Stalts (VL-TB/LNNK) vērsa uzmanību uz A.Spīguļa nopietnajām apsūdzībām tiesnesei Freimanei un rosināja veidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju, lai vērtētu Ķemeru viesnīcas jautājumu. Viņš arī informēja klātesošos par ārzemju latviešu interesi investēt viesnīcā, ja valsts izrādītu interesi problēmas risināšanā. Deputāte Daina Kazāka (RP) uzsvēra, ka ir būtiski panākt problēmas risināšanu saskaņā ar valsts interesēm.

Komisija jautājumu par Ķemeru viesnīcu turpinās skatīt trešdien, 10.aprīlī.

 


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde