Izglītības komisijas deputāti iepazīstas ar pedagogu darba apmaksas reformas gaitu

(25.03.2013.)

Lai noskaidrotu aktuālo situāciju un kliedētu bažas par nepietiekamo finansējumu pedagogu darba samaksai, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti pirmdien, 25.martā, tikās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un pedagogu organizāciju pārstāvjiem.

Kā informēja IZM valsts sekretāre Sanda Liepiņa, šogad papildu finansējums piešķirts 6,5 miljonu latu apmērā, savukārt 2014.un 2015.gadā finansējuma pieaugums paredzēts 14,4 miljonu latu apmērā izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) un Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas noslēgtā Sadarbības memoranda izpildei.

Komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete klātesošajiem atgādināja, ka komisija ir lūgusi Ministru prezidentu Valdi Dombrovski un finanšu ministru Andri Vilku izvērtēt iespējas piešķirt papildu 6 miljonus latu zinātnes finansējumam. Tādēļ bija svarīgi iegūt apstiprinājumu, ka pedagogu atalgojumam finansējuma netrūkst.

LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško sacīja, ka bažas par finansējumu pedagogu darba samaksai nākamajiem trim gadiem nemazinās, jo papildu finansējums var tikt pieprasīts vienīgi kā jaunā politikas iniciatīva.

S.Liepiņa aicināja pedagogu atalgojumu skatīt kopskatā ar izglītības kvalitāti. Komisijas priekšsēdētājas biedre Vineta Poriņa uzsvēra, ka atbildību par skolēnu rezultātiem nevar prasīt tikai no pedagogiem, bet jāņem vērā arī izglītības standarta prasības un izglītības saturs.

Vienlaikus IZM valsts sekretāre vērsa uzmanību uz komplicēto pedagogu darba samaksas sistēmu un informēja deputātus par plāniem drīzumā to mainīt, pārejot uz 40 stundu darba nedēļu. Tas nodrošinātu darba samaksu par definētiem darba pienākumiem un izlīdzinātu atalgojumu, ko pedagogi saņem par vienāda darba apjomu.





Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī