Aizsardzības komisija atbalsta lēmuma projektu par Jāņa Maizīša iecelšanu SAB direktora amatā

(13.03.2013.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien, 13.martā, atbalstīja lēmuma projektu par Jāņa Maizīša iecelšanu Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora amatā izskatīšanai Saeimā. Par balsoja deviņi komisijas deputāti, bet atturējās četri. Komisijas deputāti šodien arī iztaujāja J.Maizīti par plānotajām iecerēm SAB darbā.

Nacionālās drošības padome ir izvirzījusi J.Maizīti SAB direktora amatam, sēdē informēja komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis. Komisijas priekšsēdētājs amata kandidātam jautāja, kā viņš plāno uzturēt saikni ar sabiedrību, jo šis amats nav īpaši publisks atšķirībā no iepriekšējiem amatiem. J.Maizītis sacīja, ka nekur pasaulē drošības iestādes nav tās runātīgākās, bet tajā pašā laikā tiek sniegtas gan atskaites parlamentam, gan izpildvarai, gan ik pa brīdim informācija tiek pausta publiski.

Atbalstot amata kandidātu, deputāts Aleksejs Loskutovs (Vienotība) pauda pārliecību, ka J.Maizītis šajā amatā spēs saglabāt neitralitāti un pieņemt svarīgus un nepieciešamus lēmumus. Arī komisijas deputāte Inga Bite (RP) pauda atbalstu J.Maizītim, uzsverot kandidāta godprātību. Savukārt deputāts Kārlis Seržants (ZZS) interesējās, vai amata kandidāts uzskata, ka SAB efektīvi strādā pretizlūkošanas jomā.

Deputāts Dzintars Rasnačs (VL–TB/LNNK) akcentēja, ka SAB vadītājam būtu regulāri jāinformē sabiedrību par esošajiem apdraudējumiem, savukārt, atbildot uz deputāta Edmunds Demitera (RP) jautājumu, kāds būtu labs SAB darba rezultāts pēc gada, J.Maizītis sacīja, ka vispirms jāiepazīst iestādes iekšējā kārtība.  

Komisijas sēdē deputāts Jānis Ādamsons (SC) interesējās, cik ilgā laikā SAB varētu sagatavot priekšlikumus attiecībā uz specdienestu darba pilnveidošanu.      

J.Maizītis deputātus informēja, ka būtu jādiskutē arī par situāciju, kad amatpersonai, kurai liegta pielaide valsts noslēpumam, netiek paskaidrots, kāpēc tas liegts. Varētu meklēt risinājumus, kad šāds pamatojums ir jādod un kad to drīkst atteikt, sacīja J.Maizītis. Amata kandidāts arī norādīja uz SAB lēmuma pārsūdzēšanas kārtības maiņu, kad to vispirms varētu pārsūdzēt virsprokuroram un pēc tam ģenerālprokuroram, nodrošinot divpakāpju pārsūdzību. Tāpat J.Maizītis kā svarīgu akcentēja reālu darba rezultātu, kas ir saprotams, un vērsa uzmanību uz diskusijām par Operatīvās darbības likumu, kā arī svarīgi, cik kvalitatīvi informācija tiek sniegta atbildīgajām amatpersonām, lai tās jebkurā situācijā spētu pieņemt atbilstošus lēmumus.    

Aizsardzības komija sagatavoto lēmuma projektu par J.Maizīša iecelšanu SAB direktora amatā lūgusi Saeimu izskatīt 14.marta sēdē.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā