I.Mūrniece: vēl rūpīgi jāvērtē Otrajā pasaules karā mobilizēto personu statusa likumprojekts

(05.03.2013.)

„Latvijas vēsture bijusi traģiska: tēvi, dēli un brāļi bija spiesti karot cits pret citu divu okupācijas varu armijās. Šodien diskusijas par sarežģīto vēsturi turpinās. Esmu gandarīta, ka Otrā pasaules kara veterāni ir apliecinājuši vēlmi tuvināties un mūsu, likumdevēja, pienākums ir te palīdzēt. Jaunā likuma mērķis ir veicināt sabiedrības saliedētību un savstarpēju sapratni, kā arī sociālo garantiju piešķiršanu Otrā pasaules kara veterāniem. Jāuzsver, ka viņiem ir svarīgs arī morālais atbalsts. Latvijas valsts okupācijas laikā nebija spējīga aizstāvēt savus pilsoņus. Tagad, kad pagājuši vairāk nekā 20 gadi pēc neatkarības atgūšanas, valsts morālais pienākums ir šo situāciju labot,” otrdien, 5.martā, sacīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, deputātiem pirmajā lasījumā skatot likumprojektu „Par Otrajā pasaules karā mobilizēto personu statusu”.

Komisijas priekšsēdētāja vērsa uzmanību, ka šis likumprojekts ir saistīts gan ar Valsts prezidenta Andra Bērziņa iniciatīvu, gan Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijas iniciatīvu par vienlīdzīgu attieksmi pret abās pusēs Otrajā pasaules karā karojošajiem karavīriem.

Komisija vienojās pirms likumprojekta izskatīšanas lūgt atbildīgo ministriju ― Tieslietu, Labklājības, Ārlietu, Finanšu ― atzinumus, kā arī lūdza atzinumus sagatavot Vēsturnieku komisijai un Latvijas Okupācijas muzejam un kara veterānu organizācijām.

Likumprojekts paredz noteikt, kuras personas atzīstamas par Otrajā pasaules karā mobilizētām personām, un paredz, ka Otrajā pasaules karā mobilizētajām personām tiks izmaksāts ikmēneša pabalsts, kā arī tiks garantēti atvieglojumi nodokļu un nodevu maksāšanā. Plānots, ka izdevumi bezmaksas medicīniskās aprūpes, sociālās rehabilitācijas un atvieglojumiem sabiedriskā transporta izmantošanai tiks segti no valsts pamatbudžeta līdzekļiem.

Paredzēts, ka Otrajā pasaules karā mobilizēto personu statusu piešķirs Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde.

Likumprojekts izstrādāts, lai veicinātu vienādu attieksmi pret abās frontes pusēs karojušajiem Otrā pasaules kara karavīriem. Kā norāda likumprojekta autori, šī iniciatīva ir nozīmīgs solis ceļā uz Otrajā pasaules karā mobilizēto personu dzīves kvalitātes uzlabošanu un sabiedrības saliedētību.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt