Tautsaimniecības komisija konceptuāli atbalsta likuma grozījumus, lai izbeigtu dalītā īpašuma veidošanos

(15.01.2013.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien, 15.janvārī, konceptuāli atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz risināt dalītā īpašuma problēmas. Komisija lūgs par priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam noteikt divus mēnešus, lai Tieslietu ministrija (TM) izstrādātu jaunu regulējumu dalītā īpašuma izbeigšanai.

Tautsaimniecības komisija iepriekš bija kritiska par atbildīgās ministrijas piedāvāto risinājumu turpmāk zemes piespiedu nomas maksu noteikt līdz sešiem procentiem gadā no zemes kadastrālās vērtības. Savukārt, ja puses nevarēs vienoties, nomas maksu noteiktu tiesa. Šāds regulējums nerisinās dalītā īpašuma problēmas, iepriekš norādīja komisijas deputāti.

Kā šodien sēdē deputātus informēja Tieslietu ministrijas Civiltiesību departamenta direktore Dagnija Palčevska, arī Saeimas Juridiskā komisija konceptuāli atbalstījusi likuma grozījumus, kas skar dalīto īpašumu, taču aicinājusi TM rast risinājumu, lai izbeigtu dalītā īpašuma veidošanos.

Iepriekš Tautsaimniecības komisija atlika likumprojekta izskatīšanu, lai sagaidītu Juridiskās komisijas lēmumu par grozījumiem likumā „Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību”, kas ir daļa no Saeimā iesniegtās likumprojektu paketes.

Patlaban likums noteic, ka piespiedu nomas gadījumā zemes īpašniekam un nomniekam ir jāpanāk vienošanās par zemes nomas maksu. Ja vienošanos nav iespējams panākt, nomas maksa nosakāma sešu procentu apmērā gadā.

Par grozījumiem likumā „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” trīs lasījumos vēl jālemj Saeimai.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt