Izglītības komisijas deputāti: jāpārskata dzimumu līdztiesības īstenošanas plāns

(23.10.2012.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti otrdien, 23.oktobrī, pēc diskusijas par dzimumu līdztiesības jautājumiem pirmsskolas izglītības saturā un mācību procesā vienbalsīgi nolēma lūgt Ministru prezidentu apturēt Ministru kabineta rīkojumu „Par Plānu dzimumu līdztiesības īstenošanai 2012.-2014.gadam” atkārtotam speciālistu un ekspertu izvērtējumam. Tāpat komisija rekomendē apturēt metodisko mācību līdzekļu „Diena, kad Rūta bija Rihards” un „Diena, kad Kārlis bija Karlīna” izmantošanu pirmsskolas mācību iestādēs.

„Komisijas sēdē uzklausītie viedokļi rāda, ka šis grāmatu komplekts nav bijis veiksmīgs risinājums, kā bērnudārzos runāt par dzimumu līdztiesību, un nav adekvāts pirmsskolas vecuma bērnu attīstībai. Uzskatu, ka dzimumu līdztiesība, pirmkārt, ir jāieaudzina ģimenē,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājas biedre Vineta Poriņa. Viņa arī uzsvēra, ka tas jādara adekvāti, nevis tā, kā iepriekšminētajā grāmatu komplektā.

Komisijas deputāte Inguna Rībena (Vienotība) pauda viedokli, ka dzimumu līdztiesības problemātika Latvijā ir pārspīlēta un tās risināšanai valsts finanšu līdzekļi tiek izšķērdēti. Arī deputāte Janīna Kursīte-Pakule (Vienotība) norādīja, ka sociālā nevienlīdzība ir būtiskāka problēma nekā dzimumu nevienlīdzība, un tai nepieciešama lielāka uzmanība. Tāpat J.Kursīte-Pakule norādīja, ka iepriekšminētie metodiskie līdzekļi nav piemēroti arī daudzo latviešu valodā neliterāro vārdu dēļ un to saturs neatspoguļo Latvijas kultūras tradīcijas.

„Grāmatu mērķis ir palīdzēt bērnam saprast, ka viņam ir tiesības justies tā, kā viņš vēlas neatkarīgi no dzimuma. Šīs grāmatas nerunā ne par dzimumu identitātes maiņu, ne homoseksuālismu. Tomēr Labklājības ministrijā esam guvuši mācību, ka labāk pašiem rakstīt grāmatas, nevis izmantot ārzemju materiālus,” sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele. „Šie metodiskie materiāli ir viena no aktivitātēm pirmsskolas iestāžu pedagogu apmācībā par to, kas ir dzimumu diskriminācija un kā to skaidrot bērniem,” skaidroja Labklājības ministrijas pārstāve Agnese Gaile.

Vairāku komisijas sēdē klātesošo nevalstisko organizāciju pārstāvji pauda bažas, ka šīs grāmatas degradē tradicionālās ģimeniskās vērtības un sieviešu un vīriešu lomas ģimenē. Savukārt Latvijas Universitātes profesore Sandra Sebre pauda viedokli, ka grāmata ģimeniskās vērtības atbalsta, jo ataino tradicionālo ģimenes modeli ar diviem vecākiem.

Atbildot uz Latviešu identitātes atbalsta biedrības pārstāves pausto viedokli, ka šādi traktēta dzimumu vienlīdzība veicina homoseksuālismu un dzimumu līdztiesības jautājums ieguvis negatīvas ideoloģijas formu, resursu centra sievietēm „Marta” vadītāja Iluta Lāce norādīja, ka šāda retorika liecina par zemo sabiedrības izpratni par dzimumu līdztiesību un tās nozīmi un norāda uz izglītības sistēmas problēmām. I.Lāce uzsvēra, ka par dzimumu līdztiesības jautājumiem jārunā jau bērnudārzā, jo dzimumu stereotipi ierobežo bērnu attīstību.

I.Viņķele vērsa uzmanību, ka par dzimumu līdztiesības problēmām Latvijā liecina nevienlīdzīgais izglītoto sieviešu un vīriešu īpatsvars, sieviešu un vīriešu vidējā dzīves ilguma atšķirības un, ka sievietes saņem ievērojami zemāku darba samaksu nekā vīrieši. Komisijas deputāts Jānis Vucāns (ZZS) atzina, ka Latvijā ir aktuāla dzimumu diskriminācija, ņemot vērā arī to, ka ļoti daudz sieviešu bērnus audzina vienas pašas.

Komisijas deputāts Vladimirs Reskājs (SC) aicināja klātesošos uz dzimumu līdztiesības un šo metodisko materiālu jautājumu paraudzīties no vairākām pusēm un posmiem, ņemot vērā grāmatas idejas, tapšanas un interpretācijas posmus. V.Reskājs pozitīvi vērtēja grāmatu mērķi aicināt bērnus raudzīties uz pasauli no dažādiem skatpunktiem un ieklausīties citu viedokļos. Deputāts aicināja Labklājības ministrijas pārstāvjus izvērtēt iemeslus, kādēļ metodiskie materiāli guvuši tik plašu negatīvu sabiedrības rezonansi, norādot, ka to tapšanas posmā, iespējams, vajadzēja nodrošināt plašāku sabiedrības, nevalstisko organizāciju un ekspertu iesaisti.


Foto no komisijas sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631834581303/with/8115629958/
Izmantojot fotogrāfijas, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt