Atvērto durvju dienā Saeimā liela interese par Saeimas sporta komandu apbalvojumu izstādi

(28.09.2012.)
VideoGalerija

Piektdien, 28.septembrī, Saeimā notika atvērto durvju diena, kuras ietvaros parlamentu apmeklēja teju 2000 cilvēku. Saeimas nama viesi ne tikai ar interesi izstaigāja Saeimas namu un iepazinās ar tā interjeru un vēsturi, bet arī uzzināja daudz jauna par parlamenta darbu un iedzīvotāju līdzdalības iespējām.

Atvērto durvju dienā Saeimas apmeklētājiem bija iespēja redzēt vairāk nekā ikdienas ekskursiju laikā. Šodien Saeimā tika iesniegts 2013.gada valsts budžeta projekts – parlamenta viesi varēja vērot, kā finanšu ministrs Andris Vilks Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai svinīgi pasniedz budžeta portfeli. Tāpat varēja apskatīt reprezentācijas telpas, kurās Saeimas priekšsēdētāja sarokojās un kopīgi fotografējās ar Nīderlandes vēstnieku. Apmeklētāji varēja ielūkoties arī Saeimas priekšsēdētājas kabinetā, kur S.Āboltiņa parlamenta viesiem stāstīja par Saeimas priekšsēdētāja funkcijām un ikdienas darbu.

Šogad Atvērto durvju dienu dalībnieku interesi īpaši piesaistīja izstāde „Saeimas apbalvojumi sportā”, kurā varēja aplūkot dažādās sacensībās izcīnītos Saeimas sporta komandu apbalvojumus.

Tāpat Saeimas nama viesi plaši apmeklēja Informācijas apmaiņas tirdziņu, kur no nevalstiskajām organizācijām Delna, Latvijas pilsoniskās alianse un Gudrasgalvas.lv uzzināja, kā aktīvāk līdzdarboties lēmumu pieņemšanas procesā un ikdienā sekot līdzi Saeimas deputātu darbam.

Informācijas apmaiņas tirdziņa ietvaros skolēnus īpaši interesēja projekts Jauniešu Saeima - bijušie Jauniešu Saeimas deputāti ar skolēniem dalījās pieredzē un atmiņās un stāstīja, kā kļūt par Jauniešu Saeimas deputātu. Savukārt skolotāji izrādīja lielu interesi par skolu programmu „Iepazīsti Saeimu”. Saeimas nama apmeklējuma laikā tajā pieteicās piedalīties vairāk nekā 40 skolu - ne tikai no Rīgas, bet arī Alojas, Silenes, Daugavpils, Rēzeknes, Balviem un Liepājas. Skolu programmas ietvaros Saeimas deputāti un darbinieki dosies uz Latvijas skolām, lai interaktīvā veidā jauniešiem palīdzētu izprast parlamenta darbu.

Vislielāko interesi par Saeimas namu izrādīja skolēni, kurus tradicionāli pārsteidza Saeimas sēžu zāles aprises, jo televizoru ekrānos zāle izskatoties lielāka. Tāpat Saeimas sēžu zālē apmeklētājiem klātienē iespaidīgs likās no ozolkoka darinātais valsts ģerbonis. Atvērto durvju dienas dalībnieki arī atzina, ka lielu iespaidu atstājis krāšņais interjers, un jo īpaši atmiņā palikušas reprezentācijas telpas.

Kāds skolotājs atzina, ka konkurss, kurā varēja pārbaudīt savas zināšanas un vērību, atbildot uz jautājumiem par Saeimas nama interjeru, radīja skolēnos padziļinātāku interesi par parlamentu un tā apmeklējumu padarīja aizraujošāku.

Tāpat īpašā ekskursijā Saeimas viesus pavadīja Saeimas priekšsēdētāja, kura apmeklētājiem stāstīja gan par Saeimas nama interjeru, gan Saeimas sēžu norisi un deputātu ikdienas darbu, kā arī Saeimā notiekošajām izstādēm. Arī daudzi deputāti izmantoja iespēju tikties ar Saeimas nama viesiem un, stāstot par parlamenta darbu, pavadīt tos ekskursijā.

Parlamenta viesi varēja arī gūt priekšstatu par to, kā Saeimas deputātus ikdienā redz viņu kolēģi deputāti Ingmārs Čaklais, Janīna Kursīte-Pakule un Vladimirs Nikonovs, Saeimas Balsošanas zālē aplūkojot deputātu uzņemto digitālo fotogrāfiju izstādi „Deputāts deputāta acīm”.

Katrs parlamenta apmeklētājs saņēma informatīvi izglītojošu materiālu, kas kalpoja par ceļvedi ekskursijas laikā un būs piemiņa no Saeimas apmeklējuma. Lai iemūžinātu redzēto, apmeklētāji daudz fotografēja un izmantoja iespēju personīgi nofotografēties ar Saeimas priekšsēdētāju un deputātiem.

Atvērto durvju diena Saeimā notika jau piekto reizi. 2009.gadā šajā dienā Saeimā viesojās apmēram 1800 cilvēku, bet 2010.gadā un 2011.gadā - aptuveni 2000 interesentu.



Fotogrāfijas no atvērto durvju dienas pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631641920852/with/8032881972/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=ChvKeWjGMQ4&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ&index=1&feature=plcp
Video sižets, kurā atvērto durvju dienas Informācijas tirdziņa dalībnieki stāsta par Informācijas tirdziņa norisi:
https://www.youtube.com/watch?v=U79HZn0WH7I&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ&index=9&feature=plcp


Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!
 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt