Vineta Poriņa informē Ārlietu komisijas deputātus par EDSO Parlamentārās Asamblejas aktualitātēm

(26.09.2012.)

Latvijas delegācijas Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Parlamentu
Asamblejas (EDSO PA) prioritāte ir Latvijas interešu aizstāvība, kā arī darba kārtībā ir drošības un demokrātijas jautājumi citās valstīs. EDSO PA Latvijas delegācijas aktualitāte šobrīd ir Eiropas Augstākā komisāra mazākumtautību jautājumos Knuta Vollebeka (Knut Vollebaeck) vēstule Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai, kurā K.Vollebeks kritizē Latvijas Pilsonības likumu. To trešdien, 26.septembrī, informējot Ārlietu Komisijas deputātus par EDSO PA aktualitātēm, uzsvēra EDSO PA Latvijas delegācijas vadītāja Vineta Poriņa (VL-TB/LNNK).

„Atsaucoties uz Knuta Vollebeka vēstuli, kā EDSO PA Latvijas delegācijas vadītāja esmu uzrakstījusi viņam paziņojumu, kurā uzsveru, ka Pilsonības likums, kuru Saeima šī gada 6. septembrī pieņēma otrajā lasījumā, ir saskaņā ar Latvijas valdības deklarāciju un mūsu valsts līdzšinējo politiku pilsonības jautājumos. Jāņem vērā valstiskā griba Latvijas pilsonības jautājumos. Vecāku pienākums ir izvēlēties bērnam pilsonību un ieaudzināt bērnos cieņu pret Latvijas valsti un uzticību tai un palīdzēt apgūt latviešu valodu. Tā ir aktuāla nepieciešamība, lai veicinātu Latvijas sabiedrības saliedētību un drošību. EDSO PA Latvijas delegācijas prioritāte ir aizstāvēt mūsu valsts intereses,” uzsvēra V.Poriņa.

Latvijas delegācijas loceklis Valdis Liepiņš (RP) akcentēja, ka viena no EDSO PA pastāvīgajām prioritātēm ir vēlēšanu novērošana. V.Liepiņš uzsvēra, ka no vēlēšanu godīguma un taisnīguma ir atkarīga valstu iekļūšana NATO un akcentēja, ka to norise citās valstīs, tostarp Gruzijā, ir būtiska arī Latvijai. V.Liepiņš aicināja kolēģus aktīvāk izmantot iespēju piedalīties vēlēšanu novērošanā, jo tā ir gan iespēja iepazīties ar situāciju valstī, gan dibināt jaunus kontaktus un iegūt sadarbības partnerus.
EDSO PA ietvars ir laba platforma, kur meklēt jaunus sabiedrotos, tādēļ liela nozīme ir arī aktīvai Latvijas delegācijas komunikācijai - būtiski uzstāties konferencēs un paust savu nostāju, sacīja V.Liepiņš.

Tāpat EDSO PA viens no stratēģiskajiem pavērsieniem, par ko ir pieņemta rezolūcija šīs vasaras sesijā, ir sieviešu vienlīdzība EDSO lēmumu pieņemšanā un sieviešu lomas pieauguma nepieciešamība EDSO PA un reģionā kopumā, informēja V. Poriņa. Vasaras sesijā pieņemtajā rezolūcijā rekomendēts palielināt sieviešu īpatsvaru PA prezidijā, delegāciju vadītāju amatos un komisijās.

Komisijas sēdes noslēgumā V.Poriņa atkārtoti vērsa uzmanību, ka Latvijas delegācijas darba mērķis, pirmkārt, ir Latvijas interešu aizstāvība un, otrkārt, drošības un demokrātijas stiprināšana EDSO telpā, kam jābūt kopīga darba rezultātam.


Foto no komisijas sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631627184523/with/8026186898/
Izmantojot fotogrāfijas, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā