Eiropas lietu komisijas deputāti turpina diskusiju par ES ciešāku integrāciju

(20.09.2012.)

Eiropas lietu komisijas deputāti ceturtdien, 20.septembrī, turpinot vakar uzsākto diskusiju par Eiropadomes priekšsēdētāja Hermaņa Van Rompeja (Herman Van Rompuy) ziņojumu „Ceļā uz patiesu ekonomisko un monetāro savienību”, uzklausīja ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, kurš deputātus iepazīstināja ar sākotnējo Latvijas nacionālo pozīciju par Ekonomikas un monetāro savienību. Ziņojumā pausti iespējamie risinājumi ciešākai Ekonomikas un monetārās savienības integrācijai, tostarp banku savienības izveide.

„Turpinām diskusiju parlamentā, lai oktobra vidū Eiropadomē Latvija varētu paust skaidru nostāju par mūsu valsts redzējumu attiecībā uz Eiropas Savienības ciešāku integrāciju,” norāda Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, uzsverot, ka pirms Latvijas nacionālās pozīcijas par Ekonomikas un monetāro savienību apstiprināšanu diskusijās nepieciešams iesaistīt gan ekonomikas un politikas ekspertus, gan finanšu institūciju pārstāvjus, gan sociālos partnerus.

Arī ārlietu ministrs E.Rinkēvičs uzsvēra, ka šobrīd Eiropas Savienības un dalībvalstu līmenī tikko uzsāktas sarunas par to, kā attīstīt un stiprināt Eiropas Savienību, lai neatkārtotu krīzē pieļautās kļūdas, un kvalitatīvai to norisei nepieciešams laiks.

Šī gada jūnijā Eiropadomes priekšsēdētājs Hermanis Van Rompejs nāca klajā ar ziņojumu par iespējamiem risinājumiem ciešākai Ekonomikas un monetārās savienības integrācijai, kā pirmo risinājuma soli piedāvājot integrēta finanšu ietvara izveidi, kas cita starpā paredz banku savienības izveidi.

Savukārt septembra sākumā Eiropas Komisija nāca klajā jau ar konkrētu tiesību aktu banku savienības izveidei, kas paredz eirozonas banku uzraudzību nodot Eiropas Centrālajai bankai (ECB). ECB uzdevums būtu visu eirozonā ietilpstošo banku licencēšana un finanšu stabilitātes uzraudzība, paredzot vēl citas papildus funkcijas, tostarp ECB varētu veikt finanšu konglomerātu grupu papildus uzraudzību, kamēr faktisko tiešo uzraudzību realizētu nacionālie finanšu tirgus uzraugi sadarbībā ar ECB.

Runājot konkrētāk par banku savienības izveidi, E.Rinkēvičs norādīja, ka Latvijas nacionālā pozīcija tiek izstrādāta, ņemot vērā mūsu valsts mērķi 2014.gadā iestāties eirozonā. Līdz ar to arī Latvija vēlas būt pilntiesīga banku savienības locekle, teica ārlietu ministrs.

Eiropas lietu komisijas deputāti bija vienisprātis, ka diskusija nedrīkst būt sasteigta, ņemot vērā, ka jautājums ir Eiropas nākotnei izšķirošs. Komisija vienojās diskusiju turpināt piektdien, 28.septembrī, uz sarunu aicinot ekonomikas, politikas un finanšu ekspertus, gan arī sociālos partnerus.

Eiropas lietu komisijas sēde diskusijas turpināšanai par Latvijas nacionālo pozīciju par Ekonomikas un monetāro savienību plānota piektdien, 28.septembrī, plkst.10.00 Saeimas Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11.

 

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas:
https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631580241734/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt